En kan inte försörjas av två…

Jag tycker också det är på tiden att företagsamma människor som kan erbjuda medborgarna tjänster inom omsorgen ska få göra det. Ofta i debatten så vrids det fram att företagare inom välfärden är giriga profitörer som smörjer kråset. Men sanningen är den att 93 % av de 11000 privata vårdföretagen som finns har färre än 20 anställda. Ofta är det kvinnor som startat dessa företag i de jobb de kan och är duktiga på. Därför är ofta kvalitén väldigt hög och de som nyttjar tjänsterna är väldigt nöjda.

Något jag retar mig på är att ingen i den debatten ser slöseriet av skattepengar inom välfärden är stafettläkare som ofta används i den offentliga vården, dyra och sällan återkommande till samma ställe. I de små privata vårdcentralerna så finns det inte stafettläkare utan där är det ofta samma läkare år efter år.

Välfärden kommer att fortsätta debatteras då alla vet att det inte kommer att fungera när det i små kommuner som tex Åsele inte ens är två personer i arbetsför ålder som ska försörja varje pensionär. Det håller inte så vi måste våga pröva nya sätt att ge vård och omsorg till de som behöver det utan att vara så rädda. Vi behöver använda skattepengarna effektivt och utan slöseri där varje åldring och varje sjuk person får den vård och omsorg de behöver utan att dividera så mycket om hur det är organiserat. Det viktigaste är att den som behöver vården och omsorgen blir nöjd och får det de behöver..

3 kommentarer

  1. rundvikarn

    De små privata vårdcentralerna drivs inte sällan av läkare som efter att ha fått en dyr utbildning av staten inte vill bo och arbeta i glesbygd utan startar eget i större städer .

    Det blir inte fler läkare i Nordmaling eller Fredrika för att ännu en vårdcentral öppnas i CIty .

    Se bara på apoteksreformen som lett till att patienterna får ringa land och rike runt för
    att få tag på medicin eftersom inte apoteken behöver ha något i lager , vinsterna från
    de nya apoteken i större städer rinner ut till diverse riskkapitalbolag i utlandet medan
    kostnaderna för glesbygdens apotek vältras över på staten .

    Verkligen en lyckad reform .

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är bra att det startas fler vårdcentraler så att folk kan få hjälp snabbt. Men det är inte bara i städer, d et är i Strömsund, Hoting, Hammerdal. Problemet är bara att vissa Landsting ställt så höga krav att det är få som kan starta om än man vill.

  2. Göran Jonzon

    Visst vore det intressant att få konteringarna för alla kostnadsslagen inom landsting och kommuner utlagda offentligt och transparent för medborgarna och väljarna att fritt ta del av.
    Det är ju ändå medborgarnas pengar, så nog betror jag dem om att få se precis hur pengarna används utan att de ska behöva resa in till Umeå eller Vilhelmina kommunhus för att själva gräva fram uppgifterna.

    Samtidigt skulle det verka avskräckande på allt mygel som jag tycker mig finna så fort jag lyfter det minsta på täcket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.