Har vi råd med vårdcentraler i Västerbotten?

Frågan kan tyckas helt galen, men den är befogad! I SVT lyfts det idag fram att det behövs mer pengar överlag till primärvården? Chefen för primärvården i länet säger i Västerbottensnytt att medborgarna måste acceptera att det inte finns läkare alltid på vårdcentralen och att annan personal, läs sjuksköterskor, ska göra doktorns jobb om det inte finns någon doktor.

Hallå! Det är väl inga hållbara lösningar, det är som att sätta plåster på ett djupt blödande sår!

Idag är det Västerbottens landsting som fördelar minst resurser till primärvården, när man jämför med alla andra landsting i landet. Det betyder att det i vårt län går minst pengar till vårdcentraler och distriktsköterskemottagningar.

Det är mer än plåster som behövs för att få vården i inlandet att fungera långsiktigt, hållbart och rättvist. Det behövs ett maktskifte i landstingspolitiken!

3 kommentarer

  1. Gunilla Billman

    Jag blev full i skratt när jag hörde Håkan Larsson staka sej när han skulle säja att dom lyckats ganska bra när det gäller att överlåta doktorns jobb på annan personal. Så har det varit i många år med ledningens goda minne. Men vad händer den dagen sjuksköterskan gör fel bedömning? Kan hon/han räkna med ledningens eller läkarnas stöd då. Svaret är NEJ, vi har våra specifika arbetsuppgifter och borde rimligen få hålla oss till dom. Risken är annars stor att vi mister vår legitimation när det går illa, allt för att hålla verksamheten igång. Lojaliteten sätts på svåra prov i dessa tider kan man enkelt säja…

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tänkte på detsamma. Vet ju hur stringent systemet är och ska vara. Dessutom så borde lönerna anpassas efter arbetsuppgift.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.