Alla borde bli doktor

När jag var liten så lekte vi doktor med de små plastväskor vi fått i present, vita med ett rött kors på innehållande stetoskop, sprutor, bäcken, små pincetter och spatlar. Att vara doktor var något magiskt. Idag är det kanske inte lika magiskt i verkligheten.
SVT fortsätter att rapportera om läkarbristen på landstingets vårdcentraler. Det är över sexhundra läkartjänster på landstingets vårdcentraler vakanta. Ett tufft jobb där rädslan att missa något, att göra en medicinsk felprioritering, att låta en patient vänta i flera dagar i tron att det inte är akut, är några av de problem som primärvårdens personal ständigt lever med. På vårdcentralerna runtom i landet gör man allt för att klämma in alla som behöver hjälp så gott det går.
Undersökningar visar att trenden är positiv sedan vårdvalet infördes 2010. Det har blivit fler vårdcentraler, fler besök och folk är mer nöjda, men det är på marginalen och vi har få privata vårdcentraler i vårt än då Landstingsledningen ställt så höga krav att det i princip är omöjligt att stata en egen verksamhet. I Jämtland har de dock startats flera vårdcentraler på små orter som Hoting och Strömsund, alla anses väldigt bra av de som bor i de orter där de startats. Men det räcker inte, vi ser att den svenska primärvården är kraftigt underdimensionerad jämfört med andra länder. Samma sak i Västerbotten.

Vi i Centerpartiet har dragit upp riktlinjerna för Landstingspolitiken där vi erbjuder, de Västerbottniska väljarna en närodlad politik som utgår från att vård ska finnas nära människorna, tillgänglig och rättvis vart man än bor i länet. Jag tycker inte att de viktigaste är vem som driver en vårdcentral. Det viktiga är att vården fungerar och att du som behöver vård verkligen får den vård du har rätt till. Det vore också skönt att inte behöva ha en ny doktor varenda gång du besöker vårdcentralen. Problemen är stora och läkarbristen måste hanteras då landstingen blöder. Det vi föreslår för att råda bot på läkarbristen är tre saker:
1. Öka intresset för unga läkare att läsa allmänmedicin genom specialkurser. (Tex Glesbygdsmedicin)
2. Enklare övergångar för specialistläkare att bli allmänmedicinare
3. En nationell samordning krävs när det gäller tillgången på läkare

Det här trior vi skulle betyda mycket för att säkra vården i landet.

4 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    Mycket av det du skriver kan jag hålla med om men det finns ett antal saker jag har avvikande åsikt om. När det gäller att antalet besök har ökat pga av vårdvalet så kan man ifrågasätta hur riktiga dom siffrorna är. Stockholms län har en ersättningsmodell där en del av ersättningen bygger på antalet besök. Detta stimulerar att låta vårdcentralen ha många, korta besök, dvs man prioriterar enklare åkommor, de patienter som kanske inte har alltför stort vårdbehov. Man skulle lätt, som exempel, låta en patient med högt blodtryck få ett besök varannan eller var tredje månad för kontroll av blodtrycket, det besöket skulle ta högst 5 minuter. Det har också funnits andra exempel som inte sett så bra ut.
    Du skriver ” övergångar för specialistläkare att bli allmänmedicinare”. En allmänmedicinare ÄR en specialist. När Västerbottens landsting för några år sedan gick ut med erbjudande om att sjukhusspecialisterna skulle kunna vara ute och vikariera på vårdcentralerna så vet jag många distriktsläkare som blev ganska uppretade då de uppfattade att man nedvärderade deras kunskap. Om man t ex är öronläkare (eller något annat) kan man inte tro att det bara är att börja jobba på en vårdcentral och kunna hantera hjärtsvikter, ryggsmärtor, frakturer mm mm.
    När det gäller Jämtland är det bara en firma som startat vårdcentraler (eller hälsocentral som det heter i Jämtland) i glesbygd och så långt vi känner till är det enda stället i Sverige som det är gjort i glesbygd, sen tror jag att jag med fog kan säga att det är väl fungerande ställen.
    En sak som är värd att reflektera över när det gäller bristen på läkare är varför det är mindre brist på privata mottagningar jämfört med landstingets mottagningar. Jag undrar om nån vågat kolla på orsaken, hitintills har jag bara hört lite olika gissningar.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar, som alltid klok och förankrad i verkligheten. Jag försöker lära mig och hänga med i de här frågorna. Det måste till krafttag för att vända en skuta där kostnaderna rusar och människor drabbas. Din klokskap är viktig. I Boden har syster Karin startat hemtjänst som är väldigt uppskattad där. Vi msåte våga pröva olika lösningar på olika ställen och tillåta att människor startar egna företag även nom offentlig service. Du skulle säkert få många listande hos dig om du startade en egen vårdcentral…om det nu var möjligt!

  2. €dor

    Jag begriper inte ändå varför det behövs så många (inhyrda)-läkare på en vårdcentral? För som namnet säger är det egentligen en mottagning för lindrigare åkommor, men minst en läkare med specialkompetens behövs allt förstås för att vid svårare fall skicka patienten vidare till ett sjukhus. Och jag menar/frågar också då det i sammanhanget n’ms privat vård, menas det då vårdcentraler och det som jag nämner imrättningar som vid (svårs)-sjukdomar skickar patienter vidare? Är det så skulle vi kunna ha som i gamla tider en ambulerande doktor med en väl inredd större portfölj med innehållande de mest viktiga instrumenten för en undersökning på plats. Jag bara frågar hur ni hade tänkt ni som pratar om privat sjukvård, för det är väl ingen lekskola vi ska ha, eller är det?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det spelar ingen roll vem som betalar lönen till den doktor du möter. Det viktiga är att det finns en doktor som du känner, har träffat förut och som vill jobba även på landsbygd. Att starta en egen vårdcentral lockar även läkare till just landsbygd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.