Slipers och plastmatta på dagis…

I Vilhelmina så lade vi i Centerpartiet en motion då vi vill att barnen i våra förskolor och skolor ska slippa kemikalier som vi lätt kan plocka bort. Vi vet inte om golvmattan på dagiset innehåller gifter, och om upphandling av allt från leksaker till byggmaterial följer intentionen om att det hela ska vara fritt från dåliga kemikalier.

I november förra året lade regeringen fram en kemikalieproposition. En del av målet är att minska kemikalieriskerna för barn där de regelverk som finns ska stärkas, kretsloppen ska avgiftas och läkemedelsubstanser i miljön ska minskas. Det finns risk för att barn utsätts för långvarig och farlig exponering av kemikalier där det är viktigt att kommunen använder sig av försiktighetsprincipen. Vi måste hela tiden arbeta emot att hormonstörande kemikalier tas bort. Det finns mer av den gifter än vad man tror. En felaktig matta kan exempelvis fälla ut partiklar på golvet och det är inte så nyttigt för de barn som kryper på det golvet.

Nu vet ju inte någon tjänsteman i kommunen vad som är giftigt eller inte. Men där finns hjälp att få från tex. kemikalieinspektionen, miljöstyrningsrådet, och naturvårdsverket. De myndigheterna har fått i uppdrag att hjälpa kommuner att nå målet om en giftfri vardag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.