Kan man starta en egen bank?

Kan man starta en egen bank? Om bankerna inte längre vill låna ut pengar till företagare och människor som vill starta nya företag så stoppas möjligheterna att utveckla ett samhälle. Många företag möter idag bankernas ovilja att låna ut pengar i inlandet och i Vilhelmina.

På Stenmans på fredag kl 8.00 så berättar Per Åsling om hur de gjorde när de startade kreditkassan i hans hemby Trångsviken. Han besöker den Teknikfrukost som arrangeras av ett gäng engagerade företagare och Vilhelminabor.

Den lokal kreditkassa som lånar ut pengar lokalt. Pengarna kommer från andra lokala företag och privatpersoner som går in med pengar de kan avvara. De får göra avdrag i sina deklarationer för att de går in och riskerar sina pengar. Lokalt Riskkapital som byborna själva bestämmer om.

skulle du kunna tänka dig att vara med och starta en Vilhelmina bank! Och chef för den banken skulle bli just du och de andra som vill satsa i Vilhelmina. Gå då och fika på fredag.

3 kommentarer

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Därför att bankerna inte längre vill ta risker! Jag tycker att ränta är något vi betalar banken för att den ska ta risker.

  1. Östen Stenlund

    Ja, det är en bra tanke eller initiativ. På 1950 och -60 talet fanns Jordbrukskassan, den utgjorde en från början böndernas bank men betjänade allmänheten med allehanda bankärenden.
    Sedan kom den här centraliseringen av banker och annat också på gott och ont.
    Försäkringar är ett annat område som man borde ta sig an lokalt. Nu göder vi försäkringsbolagen för att sedan processa vid krisläge.
    Långt tillbaka bildade fiskare en egen försäkring. Man gick samman 4-5 båtägare och bildade en fond som fanns för den stora katastrofen. Sjöng en båt gav fonden möjlighet att skaffa en ny fiskebåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.