Vill du besämma själv över ditt liv?

När är man för gammalför att inte bestämma själv? När går gränsen för att någon tjänsteman ska bestämma över din vardag?

I debatten om valfrihet i äldreomsorgen så finns det de som varnar för att äldre och orkeslösa bara skulle ha omak och elände med att själva få bestämma vem som ska komma hem och bedriva hemtjänst. Knepigt argument tycker jag, alla äldre är faktiskt inte helt orkeslösa. Många är däremot väldigt pigga i huvudet om än kroppen inte har samma ork längre. Om man nu inte får bestämma själv när man blir äldre vem ska då göra det? Är det bättre att som idag någon politiker eller tjänsteman i kommunen gör det? Och förresten; vill man inte välja så går det bra det också.

Är det något som retar människor så är det, när man talar över deras huvuden och det förändras inte bara för att man blir äldre.
I Boden finns syster Karins hemtjänst som många äldre köper sina tjänster av istället för av kommunen. De får då bestämma själva vad det är de vill ha hjälp med. Där ville S-majoriteten plötsligt förbjuda all hemtjänst i annan regi än kommunens. Ramaskriken från brukarna gjorde att man fick backa. Det vore för hårt att ta ifrån medborgarna deras valmöjligheter svarade då socialnämndens ordförande på en fråga från tidningen. Jag tycker min mamma, mina svärföräldrar och alla andra ska få bestämma vem som ska komma hem till dem när de behöver hjälp hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.