Vem sak bestämma över dig när du blir gammal?

I debatten om valfrihet i äldreomsorgen så finns det de som varnar för att äldre och orkeslösa bara skulle ha omak och elände med att själva få bestämma vem som ska komma hem och bedriva hemtjänst. Knepigt argument tycker jag, alla äldre är faktiskt inte helt orkeslösa. Många är däremot väldigt pigga i huvudet om än kroppen inte har samma ork längre.

Om man nu inte får bestämma själv när man blir äldre vem ska då göra det? Är det bättre att som idag någon politiker eller tjänsteman i kommunen gör det? Och förresten; vill man inte välja så går det bra det också.

Är det något som retar människor så är det, när man talar över deras huvuden och det förändras inte bara för att man blir äldre.
I Boden finns syster Karins hemtjänst som många äldre köper sina tjänster av istället för av kommunen. De får då bestämma själva vad det är de vill ha hjälp med. Där ville S-majoriteten plötsligt förbjuda all hemtjänst i annan regi än kommunens.

Ramaskriken från brukarna gjorde att man fick backa. Det vore för hårt att ta ifrån medborgarna deras valmöjligheter svarade då Socialnämndens ordförande på en fråga från tidningen. Jag tycker min mamma, mina svärföräldrar och alla andra ska få bestämma vem som ska komma hem till dem när de behöver hjälp hemma.

14 kommentarer

 1. €dor

  Åldringsvården måste klart förändras. Det nya som var då håller på tjänat ut. Människor lever längre oftast vitalare också och bli instängd på ett rum utan engagemang skulle inte jag vilja. Ligga i sin ensamhet och dö. Hellre då dör jag hemma i den miljö där jag är van med. Det är vad jag tror men om jag har rätt vet jag inte. Naturligtvis också bara en kort reflektion i ett inlägg.

 2. Jan Sandberg

  Hej

  Angående det du skriver på din blogg idag så har jag 2 stycken frågor till dig som du gärna kan få svara på

  1 Om jag nu skulle starta ett hemtjänst bolag och det skulle gå så bra för mig att jag skulle behöva anställa en medarbetare, tror du då att jag skulle anställa en undersköterska som har 15 års erfarenhet av hemtjänst som begär 23 000 kr i lön och betala full arbetsgivaravgift eller tror du att jag skulle fylla den heltiden med outbildade timvikarier under 26 år som jobbar för lägsta lön och bara betala halv arbetsgivaravgift ?
  Gissar att det kanske skulle handla om ca 6 000- 8 000 kronor i månaden som jag skulle spara i mitt hemtjänst företag om jag valde bort den utbildade undersköterskan.
  Skulle vara intressant att se en jämförelse mellan de privata och de kommunala hemtjänstföretagen när det gäller hur stor % undersköterskor man har som anställda, skulle även vara intressant att kolla % på heltider mellan privat och kommunal har du tillgång till någon sådan statistik?

  2 Umeå kommun har som mål att få ned trafiken här i centrala Umeå vore det då inte klokare att se till att ha en bra hemtjänst på varje stadsdel här i Umeå som kan utföra sitt jobb utan att använda bil?
  Nu när Umeå har som mål att bli 200 000 invånare hur många hemtjänstbilar kommer då dagligen att cirkulera runt här i Umeå eller Sverige helt i onödan!
  Jag har nu jobbat över 1 år här i Umeå på hemtjänsten( trivs fruktansvärt bra ) och inte en dag har jag använt en bil utan cyklat varje dag och nästan varje dag ser jag våra konkurrenter komma i sina bilar till grannar som jag besöker känns som onödigt slöseri på vår miljö, du som Centerpartist värnar ju om miljön så jag kan inte förstå ditt resonemang i denna fråga.

  Jan Sandberg som arbetar på Kommunala hemtjänsten här i Umeå

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Jag tror att du skulle vilja ha erfaren personal som grund även om de är dyrare. De unga kommer du även att behöva då det inte är så lätt att rekrytera erfarna undersköterskor till hemtjänst som jag förstått det.
   Statistiken du efterfrågar kan du kanske be din kommun ta fram.
   Då det gäller trafiken så är det ju självklart att man ska göra allt man kan för att minimera den. Att cykla är ju jättebra både för miljön och för den som får röra på sig på arbetstid.

 3. kenneth Hellberg

  Varför svara du inte på frågor som ställs Maria, jag har ställt samma fråga nu ett antal gånger och vet att du läst den (eftersom du lät den komma in i din blogg) Har du inget svar så vore även det intressant att veta. Nu kommer den igen:

  ”Maria du skriver att 33% av de arbetslösa kan men vill inte arbeta, var får du dom siffrorna ifrån? kan du länka till den undersökning som dina siffror baseras på?”

  Hoppas verkligen att du svarar nu, jag är väldigt nyfiken på ditt svar.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Har missat det…skriver mina bloggar som prio 1. Läser sällan tyck till sidan då den är så negativ. Det var när jag jobbade på Af som vi gjorde en bedömning. Det var jag och Kendy Persson som jobbade i ett projekt, Rondellen uppdelningen i tredjedelar det var en del av slutrapporten.

   • Kenneth Hellberg

    Med tanke på att du gör ett offentligt påstående och är politiker så undrar jag hur vetenskaplig denna undersökning var. Lite följdfrågor har jag på detta:
    1. Är detta något som dina centervänner delar, är synen på arbetslösa inom centern som så att en tredjedel inte vill ha ett jobb?
    2. Vad säger dina alliansvänner, är de av samma uppfattning?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Nej Kenneth, det var en bedömning vi som jobbade i det projektet gjorde då. Runt 1996″ så det är ju en helt annan politik idag och helt andra grupper som är arbetslösa.

     • Kenneth Hellberg

      Du skriver i din blogg 7 mars, 2014 kl 07:46:
      ”Jag har arbetat vid Arbetsförmedlingen i tio år. Under dessa år lärde jag mig mycket om arbetslöshet och om att vara arbetslös. En tredjedel kan och vill ta ett jobb, en tredjedel kan men vill inte ta ett jobb och en tredjedel vill men kan inte ta ett jobb.”

      Om nu detta är inaktuellt så begriper jag inte varför du skriver det du skrev, ska man verkligen behöva bemöta påståenden från dig för att efter ett bra tag få reda på att detta inte gäller nu utan var något ni gjorde en ”bedömning” om 1996….Jösses!

     • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej Kenneth.
      Jag skriver bloggar om det som är viktigt för mig. Arbetsförmedlingen är viktig då det är de som har uppdraget att se till att människor har chansen att skaffa sig ett jobb. Jag ville förklara att det inte är så enkelt när jag berättade i min blogg. Det är många som idag är arbetslösa som inte klarar av att skaffa sig ett jobb. Det måste vi vilja och våga se för att kunna hitta vägar för att stötta dem fram till ett jobb som de kan klara av. Språk, psykiska och sociala hinder, medicinska hinder, kompetens eller handikapp av andra slag finns ofta med i problembilden. Jobben är det vikitgaste för ett samhälle, utan jobb ingen välfärd och tvärtom. Det är bra att många engagerar sig i frågan om jobben. Ju fler som jobbar dess starkare blir ett samhälle.

      Jag skulle för övrigt uppskatta om du i dina rubriker inta hade mitt namn med.

     • Kenneth Hellberg

      Var och en bloggar om vad dom själv vill, så även du såklart. Men om du som verkar vilja göra karriär inom politiken på riks/EU nivå skriver att 33% av de arbetslösa ej vill ha ett arbete utan att hänvisa till att det är en idag ej relevant undersökning så borde du förstå att man reagerar starkt, för mig blir det obegripligt att du ens nämner det. Jag fick förövrigt inte svar på hur denna undersökning gick till, kanske du vill redovisa detta här?
      Hur många blev tillfrågade, vem beställde denna undersökning, vem/vilka sammanställde svaren, och hur kom man fram till dessa exakta siffror? (33%, 33% & 33%) Vore intressant att få reda på detta 😀

      Varför jag använder ditt namn i rubrikerna i mina inlägg är för att få din uppmärksamhet, jag har tyvärr märkt att du är väldigt dålig på att besvara frågor och kanske det beror på att du missar dom hela tiden 🙂

     • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag svarar så fort jag läst de frågor som ställs på min blogg. Förutom när de är elaka eller oseriösa.
      Jag har haft många olika jobb genom livet, diverse säsongsjobb som ung, sex år som lärare, tio år på Arbetsförmedlingen, tio år som företagare och nu jobbar jag mitt sjätte år med politik. Det har gett mig mycket olika erfarenheter och kunskaper som jag har nytta av varenda dag.

      När debatten nu handlar om hur vi ska få en mer effektiv Arbetsförmedling så går tankarna till de år jag jobbade dagligen för att arbetslösa skulle få jobb. Sen dess har mycket förändrats i arbetsmarknadspolitiken och mångt fler idag har arbete än då. Färre blir förtidspensionerade och färre går lång tid utan jobb. Men problemet kvarstår. Då kom vi som jobbade på AF fram till att det var ungefär en tredjedel av de arbetslösa som ville men inte kunde ta ett jobb då de hade olika hinder. Sjukdomar, missbruk, språkhinder, handikapp eller andra hinder. Det var det svåraste gruppen då hindren kunde vara enorma både kompetensmässiga men även fysiska och psykiska.

      En tredjedel kunde och ville ta ett jobb och de var inget större problem, de skaffade sig jobb. Den tredje gruppen tror jag inte längre finns. Det var det tredjedel som kunde men inte ville ta ett jobb. Då var det bra villkor i akassan och man kunde leva på a-kassa år ut och år in. Idag så är det inte längre så och det går inte att ha a-kassa som försörjning år efter år.

      Jag vet inte hur det ser ut idag och vilka bedömningar de som jobbar inom AF gör. Men jag kan tänka mig att gruppen som är svårast är de som av olika anledningar har svårt att ta ett jobb även om de vill. De som kommit till Sverige och saknar språket är en sån grupp som har svårt för att skaffa sig ett jobb. Unga killar utan utbildning och betyg en annan grupp där många är utan jobb.

      Det viktigaste för att minska arbetslösheten är att se till att unga klarar av skolan, skaffar sig en utbildning och kunskap som behövs för att skaffa sig ett jobb. Lika viktigt är det att se till att de som kommer till vårt land snabbt kommer in i ett jobb och lär sig svenska.

      Det är viktigt att vi vågar ifrågasätta arbetsförmedlingens sätt att jobba idag och våga pröva andra sätt att jobba för att få folk i jobb. Att titta på andra länder där fackföreningar, företagarföreningar och andra organisationer driver arbetsförmedlingar är ett sätt. Men jag är övertygad om att fler arbetsförmedlingar som jobbar på olika sätt skulle nå större framgång än den förmedling vi har idag.

      Jobben är det viktigaste för både samhället och för den enskilda människan.

 4. €dor

  Det är ju också så att allt har fallit i slentrian. Inga nya idéer, utan de flesta bara klagar och allting rullar utför. Ingen tar tag i problemen, hela vården är i förfall. Från åldringar till ungdomar som far väldigt illa i samhället. Att sänka skatterna och höja lönerna löser inte det problemet. Men en ny inriktning är på sin plats. Byggnader och allting som ska fylla ändamålen är i många fall ogenomtänkta och omoderna. Behöver ett hus ha fyra väggar och hörn? Tänk vad lättstädat med runda ytor. Bara en sån grej skulle underlätta. Mera ingenjörs konst. Sjukhusen har oftast trånga korridorer, jag har själv blivit skjutsad runt mellan olika avdelningar i säng. Vid dörröppningar och liknande går knappt sängen igenom. Man får passa sig sig så inte man får någon hand eller liknande i kläm. Sjukhussängarna liknar de från 1800-talet, järn, kyler när man får det på bara skinnet. Mycket omodernt och ogenomtänkt för att vara i tjugohundrade århundratet. Det finns hur mycket resurser som helst och pengar på sikt att spara om det finns människor som tänker till lite och vill förnya. Sjukhusledning och de som sitter i ledande funktioner är helt olämpliga i sina befattningar. De gör av med alldeles för mycket pengar i onödan som istället skulle gå till primär vård.

 5. €dor

  Egentligen tror jag inte det går göra så mycket. De flesta tycker det viktiga att vara anslutna till något parti och springa på olika aktiviteter och möten och svamla på. Så har det varit i Vilhelmina och så kommer det förbli. Det är ju bara dumt engagera sig för något som ändå är döfött.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.