Rätten att skaffa sig kunskap

Skolan har idag en skyldighet att se till att alla unga ska ha möjligheten att skapa sig en framtid, få ett jobb och klara sig i samhället. Grunden är att alla ungdomar ska kunna skaffa sig den kunskap som behövs för at möta vuxenlivet. I veckan så har regeringen föreslagit en satsning på sommarskolor som gör att de som inte klarat betygen under terminen ska kunna få hjälp att komma igen under sommaren. Vi vet att det idag är främst unga killar som inte skaffat sig betyg är de som är arbetslösa.

De unga killarna behöver få en chans att komma igen. En ungdom som efter årskurs 9 saknar godkänt betyg i ett, eller ett par enskilda ämnen t.ex. matematik, för att bli behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan ska kunna få möjlighet att ägna några veckor av sommarlovet till koncentrerade studier i ämnet. Då kan man nå gymnasiebehörighet och börja på ett nationellt program direkt efter sommarlovet. Även elever som slutar årskurs 6, 7 eller 8 så kan sommarskolan vara ett utmärkt tillfälle att komma ikapp i studierna i något eller några ämnen. Det ger bättre förutsättningar att hänga med när höstterminen börjar och sedan också att nå målen och inte komma efter.

Vi vet att skolan är grunden för att kunna skaffa sig ett jobb därför måste vi stärka upp skolan allt vad vi kan.

4 kommentarer

 1. oscar

  PISA utredningen visar på att ca. 40 – 50 % av eleverna i avgångsklasserna inte klarar kraven på matte och läskunnighet för inträde i gymnasiet. I vissa skolor är det upp till 90 % som missat målen.
  Med andra ord behovet av sommarskolor kommer att bli enormt.
  Tycker du inte att det det bästa ändå är att lägga krutet på att förbättra den vanliga skolan, så att eleverna klarar inträdeskraven genom ordinarie skolgång.
  Det kan inte vara klokt att hitta på ett parallellt skolsystem som enbart skall rätta till bristerna som den ordinarie skolan inte klarar av.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det är klart att det här förslaget bara är en liten liten del i det stora reformister som skolan behöver. Mindre klasser och engagerade lärare går ju först.

 2. Patrik

  Hej Maria.

  Är det inte ett underbetyg åt vårat skolsystem när det behövs sommarskola för att elever att ska kunna nå målen?
  Ska inte eleverna med problem redan blivit ”upptäckta” och därmed redan fått extra hjälp och stöd under ordinarie skoltid?
  Jag tycker att detta är ett väldigt tydligt bevis på att kommunerna inte klarat av att ta ansvar för skolan.

  Med vänlig hälsning

  Patrik

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Du

   Jag håller med om att skolans uppdrag borde klaras av under terminerna. Men nu är det ju tyvärr inte så. Det här förslaget med sommarskola är ju bättre än inget nytänk alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.