Nu kan småföretagare våga anställa flera…

Nu i dagarna så duggar förslagen tätt som vi jobbat och drivit på för att se till att det blir lättare att leva och att det skapas jobb på landsbygden. I Vilhelmina finns det över 400 små företag, de allra flesta är små och den största privata arbetsgivaren är ICA Tallen som har många unga anställda.

Då förstår ni att de allra flesta har få anställda och ofta beror det på att man som liten företagare inte vågar anställa för man är rädd för att både regelkrångel och ett stort sjuklöneansvar.

Det finns en stor kostnad som småföretagaren aldrig kan förutse. Ett brutet ben eller vinterkräksjukan kan få ödesdigra konsekvenser för ett litet företag. Mitt i säsong kan ett företag tvingas i konkurs om personalen blir långvarigt sjuk. Så lätt är det inte att plocka in ny personal som kan lära sig ett nytt jobb snabbt. Så ett av de största hindren för att anställa är kostnaderna för sjuklöner. Centerpartiet har nu sett till att ta bort det hindret. Då kan små företag våga anställa flera.

Vi vet att i Sverige idag så skapas 4 av 5 jobb av småföretagen och vi vill göra det lättare för fler att starta och driva eget. I Vilhelmina så är det ca 2 av 3 jobb i små företag då vi har hög andel av de som jobbar i kommunala anställningar.

Tack vare Centerpartiets kamp för de små företagen så satsar regeringen på småföretagen. 80 % av alla företag med anställda får rejält sänkta kostnader när en medarbetare är sjuk. Redan efter två sjukdagar per år och anställd slår högkostnadsskyddet in. Dessutom ska det ske med automatik, å ersättningen betalas ut automatiskt, vilket är en viktig förändring.

Det här kallar vi närodlad politik där vi ser till att jobb kan skapas lokalt. Med mer närodlad politik kan företagsamheten gro för fler jobb.

4 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Vänsterpartiet var det första riksdagspartiet som ville slopa sjuklöneansvaret för småföretagarna.
    Läs Vänsterns landsbygdsprogram, där finns flera förslag på hur man ska förbättra villkoren för småföretagen, hur vi ska behålla lanthandeln och bensinmackar, kort sagt förslag på hur landsbygden ska överleva! Den Stureplanscenter som idag sitter i riksdagen har hittills inte brytt sig särskilt mycket om vår glesbygds framtid!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      tack för din kommentar, jag håller med dig om att sjuklöneansvaret måste minska för små företag då det är ett stort hinder för att anställa. Men jag håller inte med om hur det ska lösas. Vänsterns sätt att finansiera de mesta av sin politik är genom höjda skatter på allt. Att höja skatten för företagen som V föreslår kommer att öka deras kostnader skyhögt även om sjuklöneansvaret tas bort. V har inte ännu fått en enda företagarorganisation att applådera deras förslag utifrån att det de säger inte håller rent skattemässigt. Det är så intressant att se att de flesta vänsteranhängare och Socialdemokrater använder uttrycket Stureplanscentern. Man använder det uttrycket för att få Centerpartiet att framstå som ett storstadsparti. Sanningen är den att Stureplans centern är en av de mindre kretsarna och har få medlemmar. Jag tror att Vilhelminakretsen har ungefär dubbelt så många medlemmar som kretsen i Sturekvarteren. Så vi i Vilhelminacentern har dubbelt så mycket att säga till om i partiet. Men vänstern kommer att trumma på med denna teknik fram till valet för att förminska Centerpartiets politik för landsbygden för att lägga fokus på något annat. Men än hur man gör så kommer vi i Centerpartiet att fortsätta jobba på för att landsbygdspolitiken ska bli starkare och få större utrymme. Det behövs fler Centerpartister i regeringen helt enkelt.

  2. Marianne R Johansson

    Ja, Vänstern vill höja de skatter som Alliansregeringen har sänkt, och som faktiskt inte haft de påvisbara effekter som man önskat!
    Centerpartiet i dag är väldigt långt ifrån det Centerparti som jag kände till, och faktiskt kunde sympatisera med! kritiken finns ju även inom era egna led! Ni har problem! Ni har försvunnit in i Moderaterna, och har många gånger verkat mer Moderat än Moderaterna själva! Och inte ser man så mycket av landsbygdspolitik i er regeringspolitik, så om nu Stureplanscentern är en minoritet i partiet, varför låter ni dem ta sådan plats? För att få sitta i regering med Moderaterna eller? Nej Centerpartiet, för er egen politik, det vinner ni på!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Håller inte med dig. De mätningar S tagit fram som fakta håller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.