Hur mycket av 16 miljarder behöver ni för att utveckla Europa?

Nu börjar förhandlingarna kring EU:s regionalfondsprogram i Sverige under perioden 2014-2020 att vara inne i slutklämmen. Programmen innehåller mängder med pengar som ska gå till utveckling av Europas regioner. Det handlar om 16 miljarder!!

Då det är näringsdepartmentet som håller i frågorna så ligger det naturligtvis mycket Centerpartistisk politik bakom. I kommande program så har vi satt på oss landsbygdsglasögonen och tittat på hur vi tror att landsbygden bäst utvecklas i Sverige i konkurrens med övriga världen. Vi fokuserar därför investeringarna på våra stora framtidsutmaningar som fler växande företag som kan anställa och som samtidigt ger resultat för miljön.

En viktig del i Regionalfonden är att finansiera insatser för hållbara transportlösningar och för it och bredband. De här prioriteringarna hänger samman både med behoven hos oss som bor ute i landsbygd, för hela Sverige. De är kopplade till målsättningarna i den så kallade Europa 2020-strategin som är den övergripande strategin för Europa som går ut på att skapa en smart, hållbar och inkluderande tillväxt för alla.

Entreprenörskap och innovation har varit stora områden även den här perioden men nu har vi vässat dem ytterligare, bl.a. genom att man i nästa period kommer att kunna använda privata medel i projekt. Det gör att företag kommer att kunna vara med i utvecklingsarbeten tillsamman med kommuner och universitet och andra intressenter. Då kommer vi närmare de behov som finns i företagen och kan höja spetsen i arbetet.

Jag tror att vi har många goda ideer som nu kan lyftas fram och börja filas på. Region Västerbotten är en viktig part som har kompetensen och informationen om vad som gäller så kontakta dem om du är sugen på att driva på utvecklingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.