Europadagen firades med gofika i Dorotea

Idag har jag firat Europadagen, den dag vi firar för att Schuman skrev under doktrinen för kol och stålunionen det dokument och överenskommelse som skulle garantera att inget land skulle kunna mobilisera för krig. När jag skriver detta har jag nyheterna på och där rapporteras från Krim. Ryssland visar upp sin militära styrka, firar att de vann över tyskarna i andra världskriget, manifesterar och mobiliserar sin arme. Hat mellan mäniskor byggs upp och människor döljer sina ansikten. Det är svårt att förstå vad som händer samtidigt som det påminner i så mycket av den mobilisering vi sett förr i historien. När tyskland mobiliserade och byggde upp hat mellan människor.

Jag har firat Europadagen idag med gott fika vid Görans konditori i Dorotea tillsammans med engagerade Doroteabor. Vi diskuterade sjukvården, primärvårdens förfall i inlandet, akutsjukvårdens nedmontering i inlandet, distriktssköterske mottagningarnas situation och hur vi vill att det ska se ut när vi tar över styret i Landstinget. Samtidigt som vi diskuterar dessa frågor så är det svårt att inte komma in på det som händer i vår omvärld i Ukraina, i Grekland och andra länder omkring oss. Vi kom in på nazism, fascism, rasism och vad det är som gör att mörka krafter växer i Europa och hur viktigt det är att vi år och röstar den 25 maj.

Vi kämpar på för bättre livsvillkor i inlandet samtidigt som vi kämpar på för alla människors livsvillkor i vår omvärld. Det är skönt att känna att vi är många som drar åt samma håll, vill förbättra och tror på mäniskors kraft och engagemang.

Så jag firade Europadagen med gott fika på Görans konditori med landstingskandidater, med kaffe hos ockupanterna och med lunchmöte med Centerpartister.. En bra dag och värd att fira!

4 kommentarer

 1. €dor

  Jag har en fråga eller en undran, du som nästan alla andra politiker skriver det är viktigt gå och rösta. Tror ni med det då ni säger så att det är just ERAT parti de ska rösta på? Jag skulle vilja säga tvärtom om man vill förhindra ”mörka krafter” som du säger, att det borde hålla sig hemma och inte gå och rösta. Jag blir nästan arg då ni uppmanar folk gå och rösta, menar ni blankrösta också eller bara rösta för att få upp statistiken? Sannerligen förstår jag inte det här riktigt. Idag hade man debatt på TV som jag kikade på lite emellanåt, många kanske vill fundera och titta och höra vad alla har att säga, är inte det demokrati? Gå och rösta! Jag röstar inte på befallning, endast dumskallar gör så. Jag försöker att inte vara en sån. Jag har i princip bestämt mig och mitt beslut står ännu mera fast efter dagens debatt. I många frågor är många eniga också men just att förhindra de mörka krafterna tänker jag rösta som jag tänkte. Sedan vad man menar med mörka krafter kan ju vara riskkapitalister som har sitt säte i USA men verkar i Sverige, skyfflar över vinsterna till skatteparadis. Är inte det mörka krafter så säg.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   De krafter som vill nå ett fascistiskt eller nazistiskt Europa kommer garanterat att gå och rösta. De som inte röstar lämnar ifrån sig sin egen makt att ge Europa den riktning man själv tror på. Demokrati bygger på att människors rätt och makt att rösta. Många människor slåss och offrar sitt liv för denna rättighet. Jag tycker det är oerhört viktigt att vi använder vår rätt och makt att påverka framtidens Europa. Vill du vakna i ett Europa som styrs av Ny gryning?

   • €dor

    Du nämner ”Ny gryning” vilket du måste men Gyllene Gryning i Grekland. Hur kan jag påverka det i Sverige, till viss del kanske men inte mycket. Det som påverkar det här nu med exempelvis Gyllene Gryning och deras maktposition i Grekland är landets tidigare underskott. En dålig skött budget skulle man kort beskriva. Landet är ju satt under förmynderi av EU och innan ”lurades” man indirekt av EU låna upp stora summor pengar som spenderades vind för våg. Nu sitter man i rävsaxen. Ta i beaktning vad som skett i Sverige med upplåningen för att inte nämna NUON-affären. En affär till av den typen och av ditt parti och tillhörande regering kan vi också få en riktig ”gyllene gryning” när vi vaknar upp. Ni har ju redan låtit Sd dominera fast det vill du inte erkänna, du låtsas ovetande och tror du ska manipulera oss läsare (om eller när vi/jag läser din blogg). Du blandar ihop äpplen och ”peren”. Nåja vi får väl se vad som händer.
    Hej!

    • €dor

     Men det är ju sant det var en socialistisk regering i Grekland när det här hände. Om det direkt orsakades av den vet jag inte med bestämdhet. Den avgick i viket fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.