En C-röst ger mer knorr på grisen!

Äntligen kommer grisknorren upp i debatten. Det är många som slagits för den svenska grisen utan att media lyssnat. Nu inför EP valet på söndag då kommer frågan äntligen upp och ger snabbt effekt. Ica och Coop handlare runt om i Sverige slutar sälja det importerade köttet!

Kunderna Bill inte köpa lött som kan göra att antibiotika inte biter om de blir sjuka.
Sunt! De som är aktiva inom jordbruksrörelsen har länge kämpat för att få igång debatten om den svenska grisproduktionen som håller på att försvinna pga för dålig lönsamhet. Det har varit en allt för tuff konkurrens utifrån att vi i Sverige har så mycket tuffare djurhållningskrav än andra länder i Europa. Det har gjort att vi i Sverige har glada och friska grisar men att bonden inte kunnat konkurrera om priset och många grisbönder har slutat.

Detta trots att svensken varje år äter 35,7 kg griskött enligt Svenskt Kött. Av detta kött så importerats 38,5 % från Danmark, 34 % från Tyskland och 7 % från Polen. Om man räknar om det så blir det att du som svensk varje år äter 13,6 kg danskt kött, 12,1 kg tyskt griskött och 2,5 kg kött från Polen. Antibiotikastinnt kött som ökar risken för antibiotikaresistens, från grisar som förlorat sina svansar och där djurens livsvillkor kan vara miserabla.

Du som svensk äter i genomsnitt ca 28 kg svenskt griskött varje år. Kött som du kan vara säker på är utan antibiotika och som kommer från glada grisar som levt under hårda djurskyddskrav och som fått behålla sin svans. Sverige har en låg förbrukning av antibiotika och är det enda EU-land där människorna får mer antibiotika än djuren.

Så om du vill se till att det finns ett levande lantbruk, att grisarna är glada och friska och att maten du äter inte innehåller antibiotika så ska du välja en svensk gris och rösta på C på söndag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.