Vad avgör valet i höst?

Vad avgör valet?
I veckan har jag varit på ett seminarium under Swedbanks Tillväxtdagar i Umeå. Maud Olofsson var en av talarna tillsammans med representanter från svenskt näringsliv och LO. De höll ett resonemang om de frågor som ligger i fokus detta valår.

Det kommer säkert en mängd Petitessfrågor, trodde panelen. Små frågor kommer att lyftas och inte de stora frågor som vi skulle behöva lyfta. Regeringsfrågan kommer även den att bli stor säger Maud. Jobbprogram lyfts av LO liksom vinster i välfärden och håller med om att småfrågor får ta för stor del av debatten.

Maud menar att man ser ett mönster där de viktiga frågorna kommer i skymundan. Det som lyfts fram i media är ofta personliga missar. Jobbpolitiken tex som handlar om att företag är de som skapar jobb. Valrörelsen bör handla om den politik man vill driva i de viktiga frågorna. Resurserna till välfärden ramlar inte ner från himmelen, de måste skapas i företag, säger Maud.

Sv näringsliv tycker att media och politik samspelar destruktivt och att de viktiga samhällsfrågorna inte kommer fram. Tillväxt består av mer jobb och om produktivitet, produktiviteten är en fråga Som inte lyfts fram. Maud drev på politiken under sin tid och det har blivit mer långsamt sen hon gick. Säger Jonas Frycklund Sv näringsliv.

Man blir alltid mer omtyckt när man slutat, replikerar Maud.

LO vill ha en mer tydlig näringslivspolitik politik med bostadsrenoveringar, välfärdsatsningar, säger Ingela Eklund LO.

Att prata företagande i valrörelsen är inte framgångsrikt. Jobb handlar idag i debatten om sjukkassan ovh om arbetslöshet och inte om det som driver på att jobb skapas, dvs företagens villkor. Tror vi att AF skapar jobben är vi illa ute.
På varje arbetsplats har vi tagit bort de enkla jobben som borde kunna vara introduktionsjobb, hur gör vi för att få igång lite enklare jobb så,att människor kan komma in på en arbetsplats, frågar Maud.

LO menar att AF borde förmedla Jobb och inte förmedla coacher men har inget svar att ge hur man ska skapa jobb mer ön att de vill bygga ut välfärden. Jag undrar i mitt stilla sinne hur den då ska finansieras…

Sv närliv tycker att ofta så är fackens fokus på stora företag men det är fem anställda i det medianföretag som är medlem hos dem. En politik för Att kunna anställa måste rikta sig till de små företagen och inte för de stora.

Sociala medier spelar roll enligt Maud inför valen och det är nya medier som fräschar upp debatten. Men det är svårt att gå på djupet i nån fråga i medierna. Det måste komma fram en diskussion om kvaliteten i välfärden. Hur gör vi för att diskutera framtiden. Beskriva ett samhälle utifrån visioner och värderingar är svårt att få till. Är det nån som klarar av en fördjupad diskussion med medborgarna idag?

Frågor som borde komma fram är
Är det hemskt här i Sverige eller är det egentligen väldigt bra?
Ska vi Reformer som Alliansen gjort eller gå tillbaka till det som tog oss till krisen?
Vilket block kommer att klara av att regera tillsammans, nuvarande Allians eller en mix av Vänsterpartister, Miljöpartister och Socialdemokrater?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.