Det går bra för Bästerbotten.

Det är inte bara Centerpartiet som ökar i Västerbotten i SCB S opinionsundersökning till 8% utan även Västerbotten växer. Vid regionfullmäktige så redovisades konjunkturläget i Västerbotten.
Det tas fram en rapport två gånger per år som vi fick höra om. Positivt överlag för länet tack vare en god stabil ekonomisk politik och att Europa går bättre.
Det ser försiktigt positivt ut för länet på samma sätt som i resten av Sverige. Sverige och Västerbotten är i en återhämtningsfas och arbetslösheten minskar. Ny anmälda platser ökar och varslen minskar. Det ser väldigt positivt ut inför framtiden på arbetsmarknaden då företag ser behov av att anställa.

Fler köper ny bil, fler flyttar in. Och fler besöker Västerbotten. Västerbotten har aldrig förut haft så många invånare, med de är centrerade till kustens städer.

Antalet flygpassagerare till Västerbotten ökar. Tillväxten drivs av att konsumtionen i Sverige ökar och att exporten börjar öka igen.
Varuexporten ökar sakta från en låg nivå men tjänsteexporten ökar rejält. Det är främst kommunikationstjänster, transporter och resor som ökar.

Då det gäller kulturarbeten så ligger vilhelmina väldigt högt i länet, vidkommer som nr två efter Umeå med 3,5% kulturarbetare av den totala arbetskraften. Vi har alltså många anställda inom Teater, konst, bibliotek i jämförelse med andra kommuner.

Olika hinder för tillväxt är ojämställdhet och att regioner inte är attraktiva eller innovationsbenägna. Lärarbrist är även den ett hinder för tillväxt K Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.