Global Ekonomi, ambition och vilja

Ekonomin i kommunen är usel! Som tur var sanerade vi ekonomin under de år jag var ansvarig, ett tufft jobb då vi var mitt inne i den värsta ekonomiska krisen sen 30 talet. Det har jag klart i minnet. Jag vet även vad det kräver att hålla kommunens pengar hårt och prioritera rättvist. Det var tufft men det gick. Tyvärr har S inte fortsatt på det spåret och nu är kommunen i samma svåra sits igen ekonomiskt. Trots att Åke och S vill måla en helt annan bild.

Årsredovisningen för 2013 redovisades på kommunfullmäktige i juni den visade plus på 9,5 miljoner varav 4,9 sattes till resultatutjämningsreserven. I resultatet 2013 ingick 9,9 miljoner från AFA. så det var det som räddade kommunens ekonomi 2013!
Utan AFA hade kommunen varit rejält bankrutt! Budgeten var lagd på ett överskott på 8 miljoner. Så egentligen använde man oerhört mycket mer pengar än vad man hade i alla verksamheter. Underskottet mot budget var nära 17,3 miljoner så vi ligger illa till.

Hur ska kommunen kunna spara in alla dessa miljoner under 2014? Då det inte kommer några AFA pengar detta år och räddar upp ekonomin? Där har kommunledningen ett rejält dilemma oavsett vilken ledning det blir efter valet. Ekonomin måste fortsatt saneras oavsett politisk ledning och det vet S lika väl som jag och C.

6832 personer bor i kommunen idag och det är en krympande skara. Det betyder att det är allt färre som betalar skatt och som ger skatteintäkter till kommunen.

Kommunen är skyldig 65 miljoner idag, ( när vi lämnade makten hade vi en skuld på 8 miljoner) och vi har ett mått på hur man nyttjar skatterna och för 2013 använde vi 98,8% och det är allt för högt. 2014 så uppgår det till mer än 100%. Dvs vi använder mer pengar än vad vi har.

Det var oansvarigt att inte ta budget nu i våras för 2015 då verksamheterna inte får en chans att kunna planera. De vet ju inte hur mycket de ska tvingas spara.

Likviditeten ligger runt 35 miljoner vilket behövs för att kunna betala ut löner vid månadsslutet. Likvida medel har ålegat mellan 30 och 40 miljoner de flesta månaderna.

Utbildningsnämnden redovisar ett underskott för 2014 på 7,4 och de hade minus 9,3 för 2013. Kommunstyrelsen hade ett underskott 2013 på 9 miljoner och tror de får minus med 4,5 miljoner det här året. Socialnämnden tror att de får minus med närmare 11 miljoner det här året.

Totalt räknar kommunen med ett underskott 2014mot budget med över 17 miljoner!!!!

Arbetslösheten i Vilhelmina har sjunkit rejält med 160 personer på ett år. Från 888 i April 2013 till 728 i April 2014. Tack regeringen för det!

Om socialdemokraterna kommer till makten i Sverige kommer de att höja arbetsgivaravgifterna för unga. Det blir då 3,5 miljoner dyrare för kommunen att ha dessa unga anställda.

Det fattas pengar i kommunen och det betyder att nästa mandatperiod kommer att starta med besparingar. S har föreslagit att ta in en variant av ”kommunakut” där Sveriges kommuner och landsting kommer hit och styr upp ekonomin. Det är bra att S erkänner att de behöver hjälp. Samtidigt som de erkänner ett misslyckande.

Vilhelmina behöver förnyelse i politiken. Just nu går utvecklingen åt fel håll?…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.