Har du sett valfilmerna…

Nu lanseras valfilm efter valfilm och jag försöker förstå hur filmmakarna tänkt och vad de vill uppnå. Det är klart att man vill förmedla olika saker och försöka klargöra sin politik och det är bra. Ju mer tydlighet dess bättre. En av Socialdemokraternas kärnfrågor inför valet är äldreomsorgen. I förra veckan lanserade de sin valfilm i ämnet som förmedlar något som vi alla kan skriva under på, ingen gammal ska lämnas ensam eller känna sig otrygg.

Äldreomsorgen ser inte ut på samma sätt idag som för 20 år sedan och det kommer säkert att se helt olika ut om 20 år till. Vi vet alla att äldre lever längre, är friskare och när de väl behöver omsorg så är de rejält dåliga, multisjuka eller dementa. Allt fler äldre är friskare allt längre. Socialstyrelsen har kommit fram till att det är drygt 100 000 personer som idag hjälper en anhörig äldre med att betala räkningar, bank- och postärenden samt kontakt med myndigheter, sjukvården, hemtjänsten. Sånt kommer säkert att öka eller så minskar det om de som blir äldre kan tekniken.

Vi har stora rekryteringsbehov framöver. Det är just därför som regeringen bland annat satsat på Omvårdnadslyftet och 1,8 miljarder på stärkt yrkesutbildning. V tycker att den geriatriska kunskapen inom äldreomsorgen måste höjas genom fortbildning av vårdpersonal, fler specialistsjuksköterskor med fokus på geriatrik, samt geriatriskt utbildade läkare. Nu finns det många välutbildade men det behövs fler. Vi måste även se till att de unga vill utbilda sig till vårdyrken. Det är inte alls säkert att det är så attraktiva jobb för en ung person. Jag ror att det kommer att bli en stor utmaning om det inte finns karriärvägar, fler arbetsgivare att välja emellan och en bra lön och schyssta arbetsvillkor och bra arbetstider.

En rapport från Socialstyrelsen visar att man inte kan konstatera några stora kvalitetsskillnader mellan privata och offentliga utförare. Personalen inom välfärdsföretagen upplever sig enligt bland andra Socialstyrelsen, vara mer nöjda med jobbet och med samarbetet med överordnade, de upplever att de kan ägna mer tid åt brukarna, att de har större inflytande över sina arbetsuppgifter och färre är dessutom sjukskrivna.

SCB:s redovisning (2011) framgår att lönen är högre i privat sektor för de flesta yrkesgrupper. Lönenivån inom hälso- och sjukvård på privata företag låg drygt 6 procent över offentlig sektor. Och inom omsorgsbranschen ligger lönenivån högre för privat sektor, ungefär 1,7 procent. Vi vet från Jobbhälsobarometern att 39 procent i privat vård och omsorg känner att lönen står i rimlig proportion till insatsen, jämfört med 16 procent i kommuner och 19 procent i landsting.

Det s säger i sin valfilm är att resurser ska gå till vård och omsorg och inte till skattesänkningar blir fel. Lägre skatt står inte i motsatsförhållande till mer välfärd. Tvärtom gör sänkt skatt på arbete att fler kan få ett jobb och betala skatt. Att göra det dyrare att arbeta som S vill riskerar lägre skatteintäkter och därmed mindre pengar till välfärd.

Centerpartiet tycker att det viktiga är att det finns tydliga kvalitetskrav på alla utförare inom välfärden. Möjligheten att kunna göra vinst är nödvändig för att en småföretagare ska våga satsa på att starta egen verksamhet.

För Centerpartiet är det viktigt att det skapas fler karriärvägar och bättre möjligheter till högre lön för anställda i välfärden. Det är inte rimligt med delade turer och jobb varje helg. Med fler arbetsgivare att välja mellan skapas lönekonkurrens och valfrihetssystem gör det möjligt för anställda att starta eget. idag finns det i princip bara en arbetsgivare att välja om man utbildat sig inom vården i min kommun, det blir ett slags monopol som hindrar utveckling och konkurrens.

Jag tror att vi måste våga pröva nya lösningar utan att vara så rädda. Det viktigaste är att den äldre får den bästa omsorgen och får känna sig älskad, viktig, behövd och trygg.

En kommentar

  1. Erik

    Om den socialisterna bildar regering efter den 14 september blir det enfald inom välfärdssektorn. Då ska politiker bygga framtidens välfärdssektor. Man kan fråga sig hur kreativt detta blir. Jag gör jämförelse med Kooperationen. Om Kooperationen hade haft ensamrätt på dagligvaruförsörjning då hade vi svultit ihjäl i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.