Vill du sälja ditt företag eller vill du att någon i familjen ska kunna ta över?

Företagarna i Västerbotten har under många år jobbat med generationsväxling i företag då länets företagarkår är väldigt gammal. Man har försökt hjälpa till för att äldre företagare ska kunna sälja sitt företag till någon som tar över istället för att bara lägga ner företaget. Medelåldern på en företagare är över 50 år vill jag minnas. Lika illa ser det ut i resten av landet då hela Sveriges företagarkår är väldigt gammal och vi går mot en stor utmaning med en generationsväxling.

Idag är det skillnad skattemässigt om ett företag tas över av en familjemedlem eller av en utomstående, märkligt men sant. Med dagens regler är skatten 25 procent för den som säljer sitt företag till någon utanför familjen. Vill en anhörig ta över så blir skatten 57 procent eftersom vinsten då beskattas som lön. Det gör att det är sämre villkor för en familjemedlem än om företaget säjs till en utomstående.

Centerpartiet vill att den här skillnaden försvinner och att den regel som säger att den som vill utnyttja den lägre skatten på 25 procent måste låsa vinsten på ett bankkonto i fem år. Skattesystemet i dag premierar det anonyma ägandet på börsen medan familjeföretag och småföretag har en högre beskattning. Det tycker vi är fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.