#dinröst

I Tv så diskuteras varför så få kvinnor toppar i politiken och att det är så ojämställt främst i kommunstyrelser och kommunala bolag. Kvinnor och män intervjuas och får ge sin bild av varför det ser ut som det gör. Forskare förklarar att partierna ofta har en man i toppen som då representerar i kommunstyrelse och i bolag. Kvinnorna vittnar om att de skiljer ut sig i den manliga världen och att. Det är tufft att vara avskiljande.

Själv började jag engagera mig när Den socialdemokratiska majoriteten i Landstinget ville lägga ner BB i Vilhelmina. Jag var 21 år och hade två små barn. För mig var det ett beslut som slog direkt mot mig och mina kompisar, ett beslut som kändes som om det sa, flytta! Jag kunde inte acceptera ett sånt beslut och bestämde mig för att kämpa emot allt jag kunde.

Rätt snabbt kom jag in i de högsta beslutande församlingarna mycket med hjälp av Katharina som då var en stark kvinna i Fp i det lokala kulturlivet och i politiken. När jag satt i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott så hade jag stor hjälp och stöd från Eva som då var en stark kvinna inom S. Kvinnor kring mig oavsett parti var ett stöd.

Många situationer under åren kan man använda som exempel på vad kvinnor i politiken kan få vara med om, som när Det kommunala näringslivsbolaget där jag var ny invald ledamot hade möte i bastun och jag satt utanför och väntade, när de kom ut var mötet över. Eller när kommunstyrelsens dåvarande ordförande drog upp en fallos ur en låda för att ha som ordförandeklubba, eller alla de gånger man blivit kallad för ” lilla gumman”, ”söta du” eller något annat för att förminska.

De senaste åren då jag nådde högst upp i den lokala politiken har även de varit tuffa ,men på ett helt annat sätt. Maktspelet har varit både märkligt att se och identifiera samtidigt som det varit svårt att höra något åt. Allt från att bli hotad om att bli uppremmad, till att inte ännu beviljats ansvarsfrihet för året 2010 trots att både förvaltningsrätten och kammarrätt dömt till min fördel, fruktansvärda kommentarer i min VK blogg som jag aldrig lägger ut offentligt då de är förfärliga och hundratals påhopp i majoritetens egen blogg där de ger sig på mig.

Det har varit stor skillnad när jag jobbat politiskt i länet och i landet en helt annan värld och ett helt annat förhållningssätt mellan majoritet och opposition.

Igår så skrev alla partier lokalt under en nu uppförandekod, en kod om att vi ska respektera varandras åsikter, inte angripa person utan hålla oss till politikens innehåll, att alla ska ha rätt att överklaga ett beslut utan att bli påhoppad, och att hålla god ton i debatten. Jag hoppas verkligen att den här gången så ska underskrifterna betyda något och inte bara vara ord på ett papper.

Men när TV lyfter fram varför kvinnor inte engagerar sig i politiken så tror jag att en del av svaren kan finnas i det som jag upplevt under de år jag hållit på med lokal politik.

Det krävs ett nytt förhållningssätt och jag tror att de nya som nu toppar vår lista lokalt har styrkan och inställningen som krävs. Jag hoppas verkligen att de andra partierna inkommande även de släpper fram nya människor. De som varit med och skapat de olyckliga lokala politiska klimatet som spiller över på hela samhället måsta backa. Backa och låta andra kliva fram och gärna då unga kvinnor. Det skulle vara en fantastisk energiinjektion för kommunen.

Det är bra att Tv och andra medier lyfter fram problematiken och pekar på att det inte är kvinnor som ska kliva fram utan det handlar om att män måste backa.

3 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Att bli förminskad är fel, att bli sexuellt trakasserad är fel, att bli utesluten från möten är fel och att få fruktansvärda kommentarer är fel….där är vi helt överens…..men släpp det där med hot om uppremningen….att få till så billiga poäng borde du stå över. Jag liksom alla (utom snyftande Joakim Risberg i talarstolen strax efteråt) insåg och inser att det var inget hot utan ett oerhört korkat, idiotiskt och plumpt skämt från KG Abramsson. Du är för smart för att tro annat så snälla lägg ner 🙂

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är viktigt att vi som ser säger ifrån. Viktigt för att alla de som är unga, är kvinnor eller invandrade ska känna att det är inte de som det är fel på utan att det handlar om en maktstruktur. Vi måste hjälpas åt att förändra alla tillsammans för att skap det där jämställda samhället som vi alla tror på.

      • Åsa Össbo

        Tack för din berättelse, den var intressant att ta del av. Jag tror emellertid att det är viktigt att unga människor, oavsett kön, inte backar, och inte lägga allt fokus på enbart (unga) kvinnor. Det är inte kvinnorna som bär upp jämställdheten utan de andra också. Precis som FIs slogan ”ut med rasisterna, in med feministerna” tyvärr känns litet fel, borde det vara ”ut med rasismen och in med feminismen” istället. Alltså ett tankeskifte, inte ett skifte av människor, för människor är ju så fantastiskt föränderliga! Också den person som uttalade meningen om uppremningen. Ett uttalande som jag inte tycker att vi behöver glömma. Och om ”alla” nu var för smarta för att uppfatta det som ett hot, är ointressant, utan själva uttalandet får stå för något som uppenbarligen var möjligt att säga i en talarstol i ett kommunfullmäktige vid den aktuella tiden. Och än viktigare, något att lära sig utav.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.