Krävs gemensamma krafter och samsyn för att rädda en kommun

Läser med intresse de bloggar som Max lagt ut om ekonomin i kommunen. oavsett vilken majoritet vi får i kommunen så kommer det att bli tufft.
jag har studerat hur andra kommuner jobbat och vad de som lyckats gjort. Det som enar de lyckade kommunerna är samsyn och att alla politiker drar åt samma håll. Att tillsammans göra en gemensam analys och en gemensam strategi för handling har visat sig vara det bästa sättet att få alla med i båten. Hur etablerar man då en plattform som samlar alla tillsammans för att åter få en ekonomi i balans?

Fas 1 Skapa en gemensam bild av nuläget och de gemensamma utmaningarna i den närmaste framtiden
Fas 2 Välj strategi för anpassning av vad som måste göras, vem gör vad, hur och när ska det bara gjort
Fas 3 Samla personalen i organisationen runt uppgiften

När man kommit såhär långt så är det också som Max skriver viktigt med stödjande styrsystem. Inte minst för att ha full kontroll över ekonomin och tidigt få hintar om ekonomin håller på att dra iväg åt fel håll. Förutom att ha alla med sig i en gemensam hållning och strategi, styrsystem också om att fokusera på de resurser som finns och inte fokusera på at spara. Att släppa loss de anställdas energi och kraft, att tillåta intraprenader, utmaningsrätt och ge fler möjlighet att driva företag i offentlig sektor är även de exempel på hur man kan utveckla en kommun. Det finns så mycket att göra så nu gäller det bara att få chansen att komma igång!

Det finns många goda exempel på där man lyckats, det som enar är politisk enighet.

Du kan läsa mer i en liten skrift som jag rekommenderar, det är Sveriges kommjuner och landsting som gett ut den och du kan ladda ner den här:

2 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Jag håller med dig i sammanfattningen. Vi jobbar med alla alla tillgängliga medel för att styra och leda verksamheten på bästa sätt. Alla partier är och får vara delaktiga i det arbetet genom de överläggningar som sker gemensamt.
    Till största delen har vi samsyn om ekonomin i Vilhelmina.
    Den skrift du hänvisar till har vi använt som du säkert känner till.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jo vi hade ju den ambitionen innan förra valet. Nu gäller det att ta nya tag efter detta val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.