Gör inte slut med Rut!

Fem år efter det att RUT-avdraget för hushållsnära tjänster infördes kan vi konstatera att reformen är en succé. Fem år efter det att RUT-avdraget för hushållsnära tjänster infördes kan vi konstatera att reformen är en succé. I Vilhelmina finns det idag ett tiotal företag som utför RUT-tjänster, 2009 fanns det ett. Nya jobb och mer fritid har skapats, i första hand för kvinnor. Därför blir jag så arg när vissa partier i svensk politik väljer att baktala och sprida myter om RUT. Senast i söndags då vänsterpartisten Ali Esbati i direktsändning i TV kallade anställda och entreprenörer inom hushållssektorn för tjänstefolk. I Centerpartiet tolererar vi inte att man får stå oemotsagd med sådana dumheter. Det gjorde inte vår chefsekonom Martin Ådahl i TV då, det gör inte heller jag nu. Istället vill jag dela med mig av lite hårda fakta om RUT. Förra året utförde cirka 17 000 företag RUT-arbeten åt hela 538 000 köpare i Sverige. Enligt SCB är det vanligast att äldre och par använder RUT. 68 % av köparna hade inkomster under 32 000 kronor i månaden. Av de 64 000 personer som är sysselsatta i branschen är 64 % kvinnor, 70 % av besluten att köpa hushållstjänster tas också av kvinnor som tack vare RUT får vardagen att gå ihop och möjlighet att satsa på karriär. RUT är alltså en reform som är till för alla och har positiva effekter på företagande, sysselsättning och jämställdhet. Den skapar nya jobb både i STÖRRE STAD som i LANDSBYGDS-ORT och kostar inte staten något, eftersom den är självfinansierande. Centerpartiet lade som första parti en motion om RUT i riksdagen redan år 2003. År 2014 försvarar och kämpar vi fortfarande för reformen med näbbar och klor.

5 kommentarer

  1. Kristina

    Jag jobbar med stolta företagare både kvinnor och män som säljer hushållsnära tjänster, sk RUT. De är glada, lyckliga och stolta över sina företag och att de tog chansen att styra över sina liv. De är entreprenörer, inte tjänstefolk.

  2. €dor

    Det är väl jättebra om de behövs vilket jag säkert tror. Problemet det skorras om är att de skattesubventioneras. Jag vet inte, det får de som ansvara för de här utvärdera.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Rot avdrag är utformat på samma sätt som Rut. Skulle man vara konsekvent så borde nåda isf dras in. Rot domineras av manligt dominerade företag, Rut av kvinnligt dominerade företag.

      • Kenneth Hellberg

        Rot är väl till största det arbeten som gemene man/kvinna ej klarar själv p.g.a av kunskap eller behörighet. Rut är att städa hemma hos folk och det tror jag de allra flesta klarar själv om nu inte ett handikapp är orsaken. Viss skillnad va?

        • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

          Skillnaden handlar mer om kön, män dominerar inom Rot och kvinnor dominerar inom Rut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.