Akutvården kan inte centraliseras!

Centraliseringen av sjukvården i Västerbotten har försämrat det akuta omhändertagandet. Alltför ofta är länets ambulanser upptagna med transporter när det inträffar akuta sjukdomsfall eller olyckor. Något som är helt oacceptabelt. Västerbottningarna och de som besöker länet har rätt att förvänta sig ett snabbt akutomhändertagande och akutsjukvård när det behövs.

Ett snabbt första ingripande är ofta livsavgörande vid akuta sjukdomsfall. Det är en särskild utmaning i ett geografiskt vidsträckt län som vårat. Därför är det viktigt med både en decentraliserad sjukvårdsstruktur och en effektiv ambulansorganisation där det alltid ska finnas ambulans tillgänglig när behov uppstår, inte minst i våra fjälldalar som säsongsvis har så många besökare.

Ett viktigt komplement är att samhället alla resurser nyttjas för ett snabbt och säkert omhändertagande vid olycksfall och akuta sjukdomstillstånd. Därför behöver samverkan med externa aktörer (fjällräddning, räddningstjänst, företag etc) ske utifrån deras behov av och resurser för ett snabbt och säkert akutomhändertagande.

IVPA (I Väntan På Ambulans) där räddningstjänsten rycker ut för att göra en första, ofta livräddande, insats vid akuta sjuk- och olycksfall är ett viktigt komplement till ambulanssjukvården. IVPA-verksamheten måste permanentas och omfatta hela Västerbotten då det är ett bra sätt att skapa trygghet och få snabb hjälp.

Centerpartiet vill stärka och utveckla sjukvården i hela länet. Tyvärr har den politik som landstingsmajoriteten – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – drivit igenom utarmat sjukvården och framför allt hämmat utvecklingen i inlandet. En satsning på de mindre sjukstugorna/Vårdcentralerna och glesbygdsmedicin med förbättrade vårdvalsmöjligheter och nyttjande av den nya tekniken skulle istället ge utvecklingskraft och skapa tillväxt i hela Västerbotten.

Centerpartiet anser att det självklart även i inlandet och glesbygdskommunerna ska finnas tillgång till akut sjukvård och ambulanstransporter dygnet runt. Därför behöver den nära och akuta sjukvården förstärkas och utvecklas i hela länet.

Maria Kristoffersson Vilhelmina
Kandidat till Landstinget för Centerpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.