Stekkenjokk och S tro att det går att vrida klockan tillbaka till 70 talet

Världen behöver metaller och mineraler samtidigt som gruvdrift måste ske på ett långsiktigt hållbart sätt, med en stenhård miljöprövning och med respekt för de som berörs och som bor i närheten av en gruvbrytning. Idag är det mesta av mineralindustrins råvara återvunnen och det är bra. Men det behövs ändå fortfarande gruvor då vi vill ha bilar, mobiltelefoner, smink, vindkraftverk och allt annat som görs av mineral. Det är myndigheten Bergsstaten/SGU som ger tillstånd till gruvverksamhet, tillsammans med mark- och miljödomstolen som ger miljötillstånd. För oss i Centerpartiet är det en viktig princip att experter ska bevilja tillstånd, inte vi som politiker.

Då det gäller Stekkenjokk så har samtliga dessa experter tillsammans sagt att det inte är aktuellt med en gruvbrytning. Länsstyrelsen har sagt nej och Bergstaten har sagt sitt. Gruvdriften bedöms att den skulle omöjliggöra att bedriva renskötselföretag för flera samebyar.

Boliden anser att det inte är ekonomi i att starta om gruvan och det bolag som visat intresse tidigare har gjort samma bedömning. När jag pratar med Lennart Gustafsson fd riksdagsman för V och idag ansvarig för Georange säger även han att hans uppfattning är att det inte kommer att bli aktuellt med en gruva i Stekkenjokk. Ändå går Socialdemokraterna ut med att de vill se över möjligheterna till en ny gruva i Stekkenjokk i sitt valmanifest för Vilhelmina.

Jag tycker att man lurar väljarna som om det vore möjligt för en kommun att starta en gruva.

Jag är positiv till att det fortsatt finns gruvor i Sverige, en av våra absolut äldsta näringar som har varit basen för vår ekonomi i hundratals år och som kan bidra till en grön omställning, samtidigt som vi står upp för våra riksintressen, för vår miljöbalk och expertprövningen vid ansökan om miljötillstånd. Det är bara så vi kan förena viktiga natur- och miljövärden med en hållbar samhällsutveckling. Men då det gäller Stekkenjokk så är mitt svar att det idag inte finns någon sanning i att något gruvbolag skulle vilja starta upp en gruva eller att någon myndighet eller någon expert skulle tycka att det var en bra idé. Det är bara S i Vilhelmina som tycker det trots att all samlad expertis säger någonting annat. Det är att lura väljarna att det går att vrida klockan tillbaka till 70 talet. . Det kommer inte att bli någon gruva i Stekkenjokk under min livstid.

3 kommentarer

  1. Christian

    Nu förstår jag inte ditt resonemang riktigt. Jag har själv träffat personer utanför S som driver en verksamhet för att få igång gruvan i Stekkenjokk igen, dessa personer bor inte i Vilhelmina och har ingen politisk koppling hit eller i huvudtaget som förening/företag så jag förstår inte hur S kan bli boven i detta? Om det har en tro kring att gruvan går att öppna igen och gör vad de kan för att få igång den betyder inte de att de är huvudansvariga för det hela?
    Tycker det är starkt gjort, besluten kommer tas från olika instanser och blir det en gruva om än så i bara 5 år så är det 5 år som anställda kommer behövas för att driva både administrativa jobb och jobb i själva gruvan. I dagens Sverige ska vi väl vara glada för varje dag som det ges tillfälle till jobb ?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej. Jag har själv sett den skrivning som företagare i Vilhelmina sände in för något år sedan. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. De beslut som är tagna av berörda myndigheter och hur mineralmarknaden utvecklats gör att frågan idag är stendöd. Jag tycker att S slår dunster i ögonen på folk när de pratar om en öppning av gruvan i Stekenjokk.

  2. Sven Bohman

    Gruvindustrins inkomster är 125 MILJARDER per år i Sverige!
    Avgiften de betalar till Svenska statens 12,5 MILJONER kronor!
    Samtidigt får gruvindustrin
    30 MILJARDER per år i SUBVENTIONER!

    Ovanpå det kommer hela Ångermanälven att bli förgiftat med kopparföreningar från lakvattnet!
    Var ska man då ta sitt dricksvatten?
    Och vem vill äta miljöförorenad fisk?

    Sven Bohman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.