Dagmammornas sista dag

Idag var det sista arbetsdagen för Vilhelminas sista dagmamma. Trist då jag och Centerpartiet tycker att föräldrar själva ska kunna välja den barnomsorg de själva väljer för dina barn. Jag måste försöka reda ut begreppen efter den debatt som förts efter det att Vilhelmina kommun sagt upp alla familjedaghem, eller dagmammor som de kallas.

Det finns ingen lagändring som gjort att en kommun inte kan ha dagmammor, det finns inga regeringsbeslut som hindrar en kommun att ha dagmammor. Det är helt och fullt upp till den styrande majoriteten i en kommun att bestämma vilken valfrihet föräldrarna ska ha. Förskoleverksamhet kan bedrivs i olika former. Det finns inget hinder för en kommun att bedriva barnomsorg hos dagmammor eller familjedaghem som det också kallas.

När det gäller familjedaghem står kommunen bakom hela driften av verksamheten.
Dagbarnvårdare är anställda av kommunerna och bedriver barnomsorgsverksamhet i sina egna hem. Det är vanligt att dagbarnvårdare samarbetar med varandra som man gjorde i Slottet.

När man pratar om ”annan pedagogisk verksamhet kan man också mena ”öppen förskola” och omsorg under tid när förskola och fritids inte håller öppet. Det handlar då om barnomsorg på kvällar, nätter, helger. Detta kan också kallas nattomsorg. det är något som vi tycker är viktigt då det idag är så många som pendlar till jobbet och många som jobbar obekväma tider.

Lagen säger att förskolans läroplan ska vara ”vägledande” även för den dagmammor. Det innebär att samma normer och värderingar gäller hos dagmammor och på öppna förskolan som i förskolan. Några andra krav ställs alltså inte på verksamheten som kommit fram i diskussionen om att Vilhelmina kommun sagt upp alla dagmammor.

Skillnaderna är många mellan att ha barn i förskola och hos dagbarnvårdare. Det finns dock inga generella fördelar/nackdelar som är allmängiltiga eftersom det i mycket handlar om barnomsorgspersonalens ambitioner och kompetens. Hur barngruppen ser ut när det gäller ålder och kön spelar också stor roll för hur den ska fungera.

Dagbarnvårdare kan arbeta när förskolorna är stängda. Om man har oregelbundna arbetstider och behöver hämta/lämna barnen utanför så kallad kontorstid är dagbarnvårdaren i regel mer flexibel.

En förskola kan inte hålla öppet för att ett enda barn behöver vara kvar om föräldrarna arbetar skift eller behöver arbeta övertid. Det är alltså en fördel med dagbarnvårdare om man till exempel har extremt kort placeringstid per vecka eller har behov av placering på obekväm arbetstid.

Barngruppen är mindre i familjedaghem. Barnet har (på gott och ont) inte lika många valmöjligheter när det gäller lekkamrater.
I glest bebyggda områden kan det vara lättare att få plats i ett familjedaghem än på ett dagis (som dessutom kanske ligger längre bort). Ett bra sätt att lösa barnomsorgen i en liten by, tycker vi.

Kvalitetskraven och den pedagogiska målsättningen är högre för förskolor än för dagbarnvårdare men det väger tyngre att familjedaghem är mer flexibla och kan anpassa sig mer efter enskilda barns tider och behov.

Så tro inte allt som sägs. Ta reda på istället. Se gärna Barnomsorgsguiden, skl eller Skolverket

3 kommentarer

  1. Ann Arvidsson Renström

    Jag vet inte men detta med att barnen får vara i hemmiljö, jag tycker att det har blivit mindre och mindre med det, som nu i somras då dagbarnvårdarna var i förskolans lokaler, och dessförinnan i Pingstkyrkans lokaler, dessförinnan Slottet. Jag är väl jävig men om jag hade haft barn nu och ville haft dagbarnvårdare då skulle jag insisterat på att de skulle vara i hemmet.

    Sen kan jag hålla med dig om att det behövs omsorg på obekväm arbetstid, men hur många dagbarnvårdare har det funnits för det innan?

  2. Åke Nilsson

    Det är riktigt som som du skriver att det inte finns något hinder att ha ”dagmammor”. Det som är lagkrav är att kommunen ska kunna erbjuda alla barn från 1 års ålder en plats på förskola. Det har vi gjort och nästan alla ville ha sina barn på förskola. Då blir konsekvensen att vi säger upp dagmammorna. Det är det fria valet som styrt detta.

  3. Viveka Abramsson

    ”Några andra krav ställs alltså inte på verksamheten som kommit fram i diskussionen om att Vilhelmina kommun sagt upp alla dagmammor.”
    Jag vet inte vilken diskussion du refererar till och vem som sagt vad, men det du skriver i din blogg är inget nytt och utbildningsnämnden har hela tiden fört diskussioner utifrån de regler som gäller.
    Det du glömmer är, att oavsett vad politiken vill så är det föräldrarnas val som styr och kommunen är skyldig att erbjuda plats i förskola.
    Utifrån de önskemål som framförts skulle vi ha kunnat behålla två dagbarnvårdare, men det var inte problemfritt.
    Visst kan den styrande majoriteten bestämma hur det ska se ut, men i det här fallet var det en enig utbildningsnämnd som tog beslut. Varken KD som drivit frågan mest eller dina partikamrater hade någon annan uppfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.