Bara för att man upprepar en lögn så blir den inte sann!

Ovärdigt att Västerbottningarna är de som måste vänta längst i landet på att få vård! Säger en av debattörerna ikvällens landstingsdebatt. Att återuppfinna en ambulans i Åsele var ingen bra ide sägs även det från scenen och applåderna rungar.

Personalbristen lyfts som ett jätteproblem och det håller vi mer om. Men Det har aldrig förr utbildats så många inom sjukvård men de väljer att jobba åt andra arbetsgivare än Landstinget. 3500 läkare, 5200 sköterskor har utbildats de senaste åren. Landstinget i Västerbotten har fått 1136000000, alltså en miljard 136 miljoner mer in i landstingsskatt då människor kommit in i arbete med Alliansens politik de senaste åtta åren. Ändå klarar inte S och V att hålla ekonomin. Det skulle dessutom kosta Landstinget 32 miljoner mer om S tar bort en lägre arbetsgivaravgift för unga. Hur ska man spara in dessa miljoner? Folkomröstningen kostade 10 miljoner. Pengar som skulle ha bekostat både ambulans och akutplatser i Dorotea och Åsele. …

Glesbygdsmedicin lyfts upp som ett bra arbete vilket alla håller med om. telemedicin är helt riktigt något som vi ska värna om och utveckla men vi får inte göra som S och Mp vill, vältra över kostnaderna på kommunerna som man gjort då det gäller gemensamma vårdavdelningar. Det finns en uppenbar risk att kostnader i smyg överförs allt mer på kommunerna. Det är inte rättvist!

V vill förbjuda stafettläkare och det kan ju vara lovvärt, men hur ska man då lösa läkarbehovet? Vi håller med om att stafettläkare är ett gissel men vi måste lösa läkarbristen utan att sätta förbud.

Bara för att man ljuger många gånger så blir det inte en sanning! Sanningen är att det inte finns någon jourläkare i Dorotea , läkarförbundet anser att det inte är samma vårdnivå, akutbilen i Åsele får inte köra utanför kommunen, får inte ha blåljus och kan inte ge samma säkerhet som en ambulans. Det finns vid sjukstugan en helikopterplatta, det finns syrgas i väggen och det finns anpassning för akut sjukvård, det finns inte vid Bergvattengården.
Väntetiden på ambulans ökar i inlandet och de tjänster som tillsätts i samverkanslösningarna är deltiden vilket spär på personalbristen. Bara för att S ljuger gång på gång så blir det inte en sanning. Men de anstränger sig verkligen.

2 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Maria, om ni vinner valet säger ni då upp avtalen med landstinget ang gemensam
    vårdavdelning i Vilhelmina och samverkan kring distriktssköterskemottagningarna i fjället?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej Åke.
      Centerpartiet och Alliansen i Västerbottens läns landsting ser positivt på samverkan med Landstinget. Det är ett måste att hjälpas åt och att samarbete både mellan kommuner och mellan kommuner och landsting. Det vi har vänt oss emot är att det samarbete som är idag lägger en tung börda på kommunernas ekonomi. Det får inte vara så att kostnader vältras över från Landstinget till kommunerna, det är inte samarbete på lika villkor. Vi ser även att alla samarbeten och avtal ska diskuteras och föras i dialog öppet med medborgarna så att alla vet vad som är utmaningen och kan vara med och diskutera fram lösningar. Idag sker allt för mycket i det fördolda. Som diskussioner om ambulanserna i Lycksele och folktandvården i inlandet. Vi vill spela med öppna kort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.