Direkt från Dorotea….

En regional helhet.

Ikväll är det landstingspolitik debatt i Dorotea, den direktsänds på vk.se.
Alla partier deltar och Ola Nordebo modererar.

Jag har några minnen från den här salen, som biobesökare i tonåren med en tjusig doroteakille , som vuxen då jag jobbade med servicefrågor för Region Västerbotten och så några politiska möten under min tid som kommunalråd och kommunpolitiker.

Men ikväll är det debatt. De olika partierna berättar vad som är viktigt för dem. För Centerpartiet är nedrustningen av vården i inlandet den viktigaste frågan. Vi brinner för nära vård, för rättvis och likvärdig vård i hela länet. Vi hoppas att alla Västerbottningarna känner hur viktigt det här valet är. Vården berör alla och alla blir sjuka någon gång i sitt liv. En olycka i skidbacken i Kittelfjäll, Hemavan eller Borgafjäll kan drabba alla som gillar skidåkning och västerbottniska fjäll, det måste finnas akut sjukvård för alla som bor, som besöker och som driver företag i inlandet.

Västerbottens läns landsting lägger näst minst pengar på primärvård om man jämför alla landsting i landet. Det måste vi ändra på.

En av frågorna handlade om köer. Köerna i Västerbotten är längst i landet och personalbristen gör att avdelningar är stängda. Neddragning av vårdplatser har gett långa köer. Det gör att Västerbotten går miste om statliga medel från den miljard som satsats för att minska köer. S säger att köerna måste ses över och att de som behöver vård mest ska få den. Min undran är vem som ska avgöra vilka som ska gå före i kön och vilka som ska ställas längst bak? S ovh V säger att köerna beror på personalbrist. Frågan är vad tänker de göra åt det? Det är ju deras styre som gjort att personal flyr. Som svar säger V att de ska införa 6 timmars arbetsdag! om problemet är personalbrist hur ska man då lösa det med att folk jobbar mindre? Ett svar från S bar att traineejobb för ungdomar ska lösa problemet med personalbrist. Men hur ska outbildade ungdomar klara av ett jobb. Som kräver både god kunskap, specialistkompetens och erfarenhet.

Det finns så mycket att förbättra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.