Vart ska de här miljonerna sparas in?

I våras ställde Annika Andersson C en fråga i kommunfullmäktige om vilken effekt en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga skulle göra för Vilhelmina kommun. Det fick vi inget svar på utan S och V skulle fundera till efter valet. Vi trodde då att det rör sig om en 3,5 miljoner.

OM S kommer till makten i riket måste de alltså de som då styr i kommunen spara in de här pengarna i någon verksamhet i kommunen. Det handlar om en 6-7 tjänster som måste bort eller sparas på annat sätt. Mycket pengar för en liten kommun.

Handels Utredningsinstituts forskningsavdelning har undersökt effekter av vad en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga skulle ge och kommit fram till att effekterna av en höjning är betydligt större än vad som tidigare sagt. Rapporten ändrar kunskapsläget – den visar teoretiskt och med data att tiotusentals ungdomsjobb kommer försvinna med de rödgrönas planerade höjning av skatten på att anställa med 40 000 per ungdom. De unga ställs inför ett val, kraftigt gå ner i lön eller förlora jobbet. Sänk lönen eller bli utan jobb verkar de säga. C vill nu göra precis tvärtom mot vänstern, sänka arbetsgivaravgifterna ned till 10,21 procent för unga upp till 23 år.

Vi tycker det är bra att unga kan komma in i ett riktigt jobb och vi vill underlätta för arbetsgivare att anställa unga. Vi tror att det gör mer nytta även ute i kommunerna där arbeten för unga verkligen behövs.

En kommentar

  1. Nicke

    Att beräkna effekten för kommunen som arbetsgivare är ju en väldigt enkel räkneoperation. Man bör ju veta hur många anställda man har som är under 26 år och därmed belastas med ett lägre PO. Det är ju bara att räkna vad effekten på den tänkta höjningen blir för denna kategori, det är inget man behöver gissa sig till. Övriga effekter på samhället är ju betydligt svårare att uppskatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.