Bristen på sjuksköterskor handlar den om hierarkier?

I Västerbottensnytt kunde man igår höra om de vårdplatser som är stängda pga bristen på sjuksköterskor. Det är ett av de största problemen i vården idag. Delvis beror detta på att sjuksköterskeutbildningen inte haft tillräckligt många platser, men det är också ett symptom på att många sjuksköterskor tröttnat på dålig lön och hierarkiska arbetsplatser där deras kompetens alltför ofta inte fullt ut tas tillvara. Att Norge lockar med högre löner har bidragit, men många sjuksköterskor och barnmorskor har också lämnat sitt yrke eller arbetar bara deltid.

Givet utbildningsnivån, ansvaret och den brist på sjuksköterskor som snabbt blivit mer kritisk är det uppenbart att den svenska modellen misslyckats med lönebildningen. Därför är det viktigt att vi satsar på kompetensutveckling och lönekarriär för våra sjuksköterskor och undersköterskor. Centerpartiet vill ställa tydliga krav på sjukhusledningarna att modernisera vårdorganisationen och bli bättre på att låta alla yrkesgrupper jobba på ”toppen av sin kompetens”. Med detta menar vi att läkare inte ska göra arbetsuppgifter som sjuksköterskor eller undersköterskor är utbildade för och har kompetensen att göra. Det är också en arbetsmiljöfråga. Får man inte använda sin utbildning riskerar man att bli understimulerad och göra ett sämre arbete eller kanske till och med söka sig till en ny arbetsplats.

Här kommer mina viktigaste löften till sjuksköterskorna som jag vill driva för att stärka vården:
1. Bygg ut de riktade lönesatsningarna också under 2016 och framåt. Detta ska vara kopplat till att vårdgivarna moderniserar arbetsorganisationen så att alla personalgrupper får använda sin fulla kompetens. På så vis blir lönesatsningen en hävstång för en bättre, effektivare vård med mer stimulerande arbetsplatser.
2. Inför avlönad arbetsplatsförlagd specialistssköterskeutbildning enligt Vårdförbundets modell. Det är orimligt att läkare får specialistutbildningen betald medan sjuksköterskor måste skuldsätta sig. Arbetsplatsförlagd specialistutbildning kan också stärka vårdens och utbildningens kvalitet.
3. Utvidga landstingets chefsutbildning så att det når chefer på alla nivåer. Cheferna måste ha relevanta kunskaper, känna självförtroende och ha befogenheter över bland annat lönesättning och arbetsorganisation. Otydligt ledarskap och otydliga chefsbefogenheter är ett av vårdens stora problem.
4. Stärk möjligheterna för sjuksköterskor att starta vårdföretag och slå vakt om mångfald och valfrihet i vården. En mångfald av vårdgivare är bra för sjuksköterskors löneutveckling och arbetsvillkor. Med fler vårdföretag som drivs av entreprenörer från sjuksköterskeyrkena utvecklas vårdens kultur samtidigt som jämställdheten stärks och sjuksköterskeyrkenas status höjs.
5. Satsa på arbetsmiljön när det gäller administration och IT. Alldeles för många timmar går åt till kontorsarbete och administration. Vårdens IT-system måste kunna kommunicera på ett smidigt sätt. Här behövs kompatibla journalsystem och robusta pålitliga lösningar för hela IT-miljön hos alla vårdgivare. Användarvänligheten i systemen måste bli bättre, så att inte värdefull patienttid går till spillo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.