Flytta Naturvårdsverket till Vilhelmina!

I veckan har vi i Centerpartiet lagt ett förslag på att flytta ut myndigheter från Stockholm ut i landet. Jag kommer att lobba för att en av dessa landar i Vilhelmina. Det skulle vara långt mer långsiktigt och hållbart i jämförelse med att tro på en gruva.

Staten betalar idag 5,2 miljarder kronor i lokalhyra för myndigheter i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Det finns fyra större problem med koncentrationen av myndigheter till Stockholmsområdet. För det första innebär det stora kostnader i form av lokalhyra.

Kostnader som skulle kunna ha använts till annat, som exempelvis att satsa på jobbskaparna eller klara klimatutmaningen. För det andra innebär det en olycklig koncentration av makt och arbetstillfällen till Stockholmsområdet. Det finns kompetenser och behov av arbete även på landsbygd ute i landet. För det tredje upptar det stora utrymmen där man istället skulle kunna bygga bostäder och sist men inte minst så måste människor i Stockholm pendla lång tid av sin tid och har mindre tid att leva. Vi vill låte människor få mer tid och möjligheter att njuta av livet, närmare naturen.

Centerpartiet vill ge människor livsutrymme och samtidigt effektivisera myndigheternas användning av skattepengar. Vi kan på sikt spara minst 500 miljoner kronor per år på effektivare och mer decentraliserade myndigheter. Vi vill därför jobba för att fler myndigheter ska flytta ut från sina dyra adresser i Stockholms innerstad till små samhällen ute på landsbygden där deras närvaro skulle betyda både fler jobb, bättre service och lyckligare människor.

2 kommentarer

  1. Gute

    Nu är du väl ute och seglar rejält? Var har ni lagt det förslaget? Har Vilhelmina kompetens att bemanna Naturvårdsverket? Minns inte vilken myndighet det var som flyttades till Gotland – personalen slutade och man har jättesvårt att rekrytera rätt kompetens. Men funkar det varför inte

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Vilken myndighet som passar i just den eller den orten måste ju utredas. Men jag tror att just Natyrvårdsverket skulle passa då många vill bo vackert till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.