Byskolor är viktiga för en bygd!

Runt om i vårt län så har byskolor lagts ner, hotats eller kommit fram som besparingsförslag. Näst intill samtidigt kom förslag på skolnedläggning i länet, som om förslagen varit kalibrerade med varandra, nuni början av den hör mandatperioden. I några kommuner försvann skolorna och i några räddades de kvar. Samtliga kommuner som gjorde detta styrs av S.
Den utveckling som skett där kommunen lägger ner de små byskolorna så snabbt att det inte finns en chans för föräldrar eller personal att kunna ta över är inte rätt.

Vi i Centerpartiet vill därför tillsätta en utredning som ska få till uppgift att se över hur vi kan förenkla för föräldrar eller personal att kunna ta över en byskola ifall kommunen väljer att dra sig ur

För Centerpartiet är det otroligt viktigt att skolan och lärarna finns till för eleverna. Lärarnas tid ska läggas på att ge eleverna möjlighet att få den kunskap som de har rätt till och att varje elev når målen i skolan.

Centerpartiet menar också att utbildning och kunskap måste finnas där barnen och eleverna är, vi tycker inte det är rimligt att vissa barn ska behöva spendera timmar varje dag i skolbussen. Det är därför som centerpartiet värnar de små byskolorna och applåderar alla de föräldrakooperativ och andra sammanslutningar som driver skolan vidare när kommunen har gett upp.

I Vännäs togs beslut om att lägga ner skolorna i Pengsjö, Brån och Vännäs i KF i slutet av maj 2012, och eleverna flyttades till andra skolor redan nästkommande hösttermin. Detta kan man tycka är vansinnigt, men ett än värre exempel är:
Nordmaling, där man beslutade på KF i november 2013 att förlänga jullovet en vecka och lade ner skolorna i Rundvik, Lögdeå och Håknäs så eleverna fick flytta till nya klasser och skolor under pågående läroår. Just nu så är en liknande utveckling på gång i Piteå i Norrbotten, där man också kommer lägga ner skolor med väldigt kort varsel.

Förutom att underlätta för att driva skolor kvar i en by så vill vi också använda den digitala tekniken än mer för att utveckla undervisningen men också för att kunna behålla småskolan genom att man kan samköra lektioner flera skolor samtidigt.
Alliansen satsar stort inför nästa mandatperiod på att höja kvalitén i skolan och se till att lärarna kan spendera mer tid i klassrummet och mindre tid på kontoret.

Vi behöver en bra skola med bra förutsättningar för att barn och unga ska må bra, trivas och vilja lära sig.

4 kommentarer

  1. Ivar

    Har du något förslag på hur vi ska blir fler på landsbygden så att vi kan fylla ut skolklasserna?
    Är inte det största problemet att det inte finns nog med barn i byarna?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det handlar om jobb och möjlighet att själv välja. Många byar har bostadsbrist och bara i sommar har 14 personer flyttat in i Saxnäs. Vi ser ett trendbrott!

  2. Bert-Rune Wibrell

    Har ofta läst dina bloggar,och slås av att du får så få kommentarer på dina inlägg.Är dina åsikter av så ringa betydelse att dom inte behöver kommenteras.För övrigt tror jag inte att det spelar någon roll om det är sossar eller borgare som styr över byaskolorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.