Staten eller människan?

Det är nog inte många som är lika nördiga som mig då jag sitter och jobbar oh samtidigt har jag SVT Forum rullande bredvid med riksdagens val av ny talman. En procedur som tog timmar i anspråk då valet av en talman från ett rasistiskt och demokratiskt parti tog på. Inte många röster för men desto fler blanka. Att man väljer att rösta blankt istället för att ställa en motkandidat handlar om praxis och att man respekterar att svenska folket valt ett rasistiskt och odemokratiskt parti som det tredje största partiet. De har alltså rätt till en talesman om än det tar emot.

Att Sd gör allt i sin makt för att låtsas som om de har en rumsren politik det vet vi och många har trott på vad de försökt marknadsföra. Den retorik de gått ut med har vunnit mark och den underdog eller martyr stämpel de fått har gett dem röster. Nu är det upp till bevis. Nu ska de ta ansvar över ett demokratiskt land där demokratiska spelregler gäller och där vi skrivit under om alla människors lika värde. Sen får de försöka förklara hur vi ska hjälpa till på plats vid krigshärdar eller vilka av oss som är ”riktiga svenskar” och vilka som inte är det.

Vi andra som inte tycker att det spelar så stor roll vart du blev född eller vilka gener du bär på kommer att ställa frågor och kräva svar. Ett demokratiskt land måste ta ansvar för demokratin även när det gäller människor som tror på nazism eller fascism eller andra auktoritära ideologier som tror att den starkaste överlever, är starkt nationalistiska och som tycker att statens behov är viktigare än folkets behov.

2 kommentarer

  1. Pingback: Idag tycker jag… | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.