Nya friska pengar!

Nu är det äntligen klart med hur pengarna från EU ska fördelas och användas. Det har tagit sin lilla tid men nu äntligen är det klart.

Jag har under förra perioden varit ordförande för Regional advicory group inom Norra Periferiprogrammet där vi varit delaktiga i att ta fram det som nu överenskommits mellan EU och Sverige. Det som undertecknats är ett program mot 2020 där hållbarhet, innovationer och samarbeten ligger i fokus. Kravet på konkreta resultat har förtydligats och kraven på de som ska ta ansvar för tillväxt och utvecklingsarbetet har skärpts.

Partnerskapsöverenskommelsen som nu undertecknats beskriver hur Sverige planerar att använda EU-medel under programperioden 2014-2020. Det handlar om 67 miljarder kronor till satsningar som bidrar till att Europa 2020-målen nås och att EU:s och Sveriges konkurrenskraft.
Sverige har tre prioriteringar:

Främja konkurrenskraft, kunskap och innovation. Hållbart och effektivt nyttjande av resurser för en hållbar tillväxt. Öka sysselsättningen, främja anställbarhet och förbättra tillgängligheten till arbetsmarknaden.

Den här gången så kommer man att kunna nyttja alla fonder för lokal utveckling och alla berörda myndigheter ska samarbeta och underlätta för de som ska driva olika projekt.

Det ska bli kul att komma igång med den här nya programperioden och det ska bli kul att se vilka goda idéer som kan komma fram med hjälp av alla dessa pengar. Vi har ju flera goda exempel i länet där vi lyckats nå världsklass som tex Glesbygdsmedicin som jag tycker är det som pikar ut mest.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.