Olika bild av verkligheten

Idag ska det debatteras i riksdagen kring välfärden och hur vi på bästa sätt ser till att vi kan utveckla en välfärd med hög kvalité i landet. Åsikterna kring hur detta ska göras är vida skiljt mellan regeringen och oppositionen. Så ni som jag som kan se på webbTV gör det. Debatten börjar kl 10.00 på www.riksdagen.se.

För egen del så ser jag vikten av att vi vågar pröva många olika typer av utförare då välfärden står inför så stora utmaningar. En stor del av befolkningen är äldre och behoven av vård och omsorg ökar. Jag tycker inte att skattepengar ska gå till oseriösa utförare, det tycker väl ingen. Det är oerhört viktigt hur man upphandlar och vilka krav man ställer på privata vårdmottagningar, äldreboenden och distriktssköterskemottagningar. De ska hålla en hög kvalité och hantera de pengar man får på ett sätt som gör att de kan utveckla sin verksamhet och bli än bättre. Det är lika viktigt att de offentligt drivna verksamheterna även de har samma krav, håller hög kvalité och inte går med förlust.

Jag förstår de företag som nu är förtvivlade och inte vet hur man ska agera som Nya Närvården i Hoting som bevisligen driver en bra vårdcentral som hotingsborna gillar. Hur blir det för dem och deras anställda om regeringen får igenom sitt förslag i riksdagen?

Det är inte bara vinsterna regeringen är emot de lägger även ner den utredning som ska ta fram förslag på hur äldreomsorgen ska kunna bli bättre. Den satsning på demensutbildning för personal lägger S åxå ner.

En annan viktig bit är utbildning, som den förra regeringen satsade mycket på, där nu S och Mp istället föreslår instegsjobb inom vården där arbetslösa utan utbildning förväntas klara av att jobba med äldre. För mig helt märkligt då jag vet vad som krävs av de som ska jobba inom äldreomsorgen. Det är inget enkelt jobb. Förra regeringen satsade på omvårdnadslyft som på några få år ökade andelen medarbetare med grundläggande utbildning. Det är den enda kompetenssatsning som någon regering gjort någonsin för de som ska ta hand om våra äldre, en mycket viktig satsning som nu även den försvinner.

Sen var det här med pengarna till landstingen och kommunerna som S gick ut och lovade och jag tror många röda kommunalråd sliter sitt hår i besvikelse nu när de inser att det inte kommer mer pengar utan att det istället blir mindre pengar. Som att S nu tar bort kömiljarden till Landstingen bland många andra neddragningar som drabbar äldre och sjuka.

Jag tycker den nya regeringen gått i vänsterfällan och i allt för tajt ledband från V. Ett ledband som för Sverige åt helt fel håll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.