Ju fler alternativ dess bättre!

Igår kväll i Västerbottensnytt lyftes det fram att Riksrevisionen kommit med en omfattande granskning av primärvårdens styrning. Det man pekar på är att det idag är svårt att leva upp till god vård på lika villkor, på möjligheten att få ha en doktor och på Läkarbrist.

Peter Olofsson intervjuas och säger att vårdvalet är orsaken till allt ont. Jag håller definitivt inte med. Vårdvalet är inte problemet, problemet är läkarbrist, ökade vårdinsatser och ökade behov då andelen äldre av befolkningen ökar.

De landsting som jobbat bra med vårdvalet har lättare att rekrytera läkare. I Västerbotten har landstinget ställt så höga krav för att få starta en vårdcentral att det är i princip omöjligt på en liten ort. Vi har stor läkarbrist och stafettläkarsystemet nyttjas väldigt frekvent med stora kostnader som följd.

De krav som landstinget ställer gör det svårt att gå fram bra alternativ. Jag tycker att vi istället ska utveckla de här kraven så att fler kan starta, som främjar kontinuitet och etableringar även på små orter och att patienter med tyngre vårdbehov prioriteras.

Regeringen kommer säkert att använda riksrevisionsverkets rapport som ett argument för att ta bort vårdvalet i sann vänsterpolitisk anda. Detta trots att det inte är det som rapporten föreslår. Riksrevisorerna föreslår däremot att vårdvalet ska utveckla och förbättras, att vårdvalssystemen blir mer lika mellan landstingen och att ersättningsystemen ska vara så enkla som möjligt och styra mot vårdens etiska principer. Primärvårdsuppdragen ska heller inte vara för breda, som det är idag i vårt län, och bestämmelserna ska kunna tillämpas så att de med störst vårdbehov prioriteras.

Vården behöver utvecklas och ju fler som är med och driver på den utvecklingen dess bättre.

3 kommentarer

  1. Magnus Johansson

    Hej Maria!
    Då undrar jag hur du ska göra för få fler vårdföretag till inlandet så att valfriheten för Inlandsborna kan öka?
    Jag hoppas isf att dina förslag inte inbegriper att staten ska behöva gå in med pengar likt många Apotek i glesbygden.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej Mahnus. Det handlar om hur Landstinget ställer krav. Socialstyrelsen har förra veckan kritiserat landstingen då de ställer olika krav inflika län. Ett bra exempel är Jämtland och närmast oss Nya närvården i Hoting. Åk fit och se hur det fungerar, Hotingsborna är mycket nöjda att de har fasta doktorer, hög kvalité och en välkomnande vårdcentral. Jag tror att alla som kan ska vara med och utveckla vården. Stafettläkare är ingen bra lösning.

      • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

        Så är det ju Åxå, främst för yngre som kan satsa på utbildning. De orter dör decstora regementen lades ner var ju underhångsstämplade, men se, de överlevde de med….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.