Sök jobb och jobba digitalt!

Fick med anledning av min förra blogg ett meddelande som jag fick lov att lägga ut i en ny blogg. Såhär ser det faktiskt ut trots den digitala eran.

”Varje morgon halv 9 går alla offentliganställda, affärsinnehavare, egenföretagare, anställda till företagarna, en och annan pensionär och annat löst folk på Caféet här i byn. Där fikar de tillsammans en stund. Utbyter nyheter, tankar och löser problem. Det kan vara tråkigt att jobba ensam, att inte ha arbetskamrater, men den här lösningen gör inte bara att man får en ”jobb” fika rast, man får även insikt i vad som är på gång runt omkring i bygden.

Vi är flera som har erfarenhet av att söka distansjobb. Sökte ett för flera år sedan som jag var kvalificerad till, jag skulle aldrig behöva komma ner till Stockholm, men de trodde inte att vår digitala teknik var up to date, de rabblade sina siffror och jag rabblade våra om hur mycket ”bredd” våra bredbands uppkopplingar hade. Det visade sig att vi hade en mycket större kapacitet, men de föredrag att anställa någon annan som bodde på plats. En kompis sökte ett jobb inne i S-holm som hon var kvalificerad till, även det ett distansjobb på ett statligtverk som inte skulle kräva fysisk närvaro, men att anställa nån från Västerbottens inland!!! Näe, det gick ju inte. Än fast ett räkne exempel visade att man kunde ta sig från Inlandet i Västerbotten till Stockholm lika snabbt, som från en av förorterna så var Norrland allt för långt borta.

Liksom allt annat här i världen måste även decentraliseringen börja lokalt. Visst alla tjänster går inte att göra till distansarbeten, men många är å andra sidan inte platsberoende. Ta bara kommunens tjänstemän, hur många är egentligen beroende av kommunhuset? Hur många skulle inte kunna jobba på distans? Den sociala biten går helt klart att lösa, och jag kan tro att den lösning vi har här i byn är en del i varför vi envisas med att tro på framtiden. Även egenföretagare vill ha den sociala delen med ”fikarast” så den här lösningen är bra för många. Nä, det finns ingen anledning till att samla alla under ett tak ”bara för att”. Dagens teknik möjliggör en levande landsbygd med kvalificerade jobb. Med tre olika forskare i byn och sett att det är möjligt att sitta här och skriva och jobba. Så tror jag det mesta är möjligt.”

Jag håller med om detta, jag är ett eget lysande exempel. Bor i Vilhelmina, jobbar i hela landet men är anställd i Stockholm.

Fick Åxå veta lite mer om den tjänst regionförbundet annonserat ut, en tjänst där nätverk, kopplingar nationellt och erfarenheter och kunskaper blir avgörande för jobbet. Ett intressant jobb, så SÖK! Även om Du inte vill bo i Umeå!

2 kommentarer

  1. Oscar

    Men du Maria. Alla jobb som innebär diska, städa, bygga,vårda, lära, guida, jordbruka, meka, svetsa, köra (Buss, taxi, tåg,flyg mm) med flera, går inte att göra på distans. Du pratar om jobb som finns i statlig och kommunal förvaltning, alltså jobb som inte innebär produktion av något slag utan endast är att administrera och dokumentera vad andra människor har gjort eller skall göra. Tyvärr teknikutvecklingen har inte kommit så långt att vi kan sätta en dator till att bygga, städa eller vårda våra sjuka. Det krävs personlig närvaro för att vårda barn och gamla.
    Vård och tillsyn av människor, sådana jobb finns ju överallt, men dom är för dyra att utföra och ingen har råd att betala den anställde annat än när det blir absolut nödvändigt (akut) Att jobba på distans innebär att man som anställd får lön ifrån någon som arbetar i produktionen och betalar skatt. Så fungera det. Ett samhälle där alla skall sitta hemma vid sin dator och jobba, kommer att haverera inom en snar framtid.
    Byråkratiutvecklingen i samhället måste stoppas, Enorma summor av skattemedel går till en tärande sektor som belastar vår verkliga produktion av nyttiga resurser som naturligt skulle komma alla till del i form av en ökande välfärd för alla.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Ja så är det ju naturligtvis. Service, vård och omsorg sant naturresursbaserade branscher som turism är inte flyttbara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.