Läget i länet!

Vid dagens Regionfullmäktige föredrogs statistik för länet i jämförelse med landet i övrigt.

Den Svenska ekonomin går bra samtidigt som det är hushållens konsumtion som driver på ekonomin. Risken är att denna konsumtion kommer att minska. Exporten går inte så starkt som den borde vara och konjunkturen är varierad för olika näringar. De som exporterar mycket på Europa har det trögt. Tyskland bromsar in likväl som Japan. Tillväxtländerna går även de trögare än vad de brukar. Den grekiska ekonomin går bättre liksom USA. Det är alltså ingen klar signal för hur framtiden ser ut för Västerbotten.

Här är det i överlag positivt på arbetsmarknaden där det varit ett antal år med en ökning i antal jobb. Sysselsättningen har minskat något tidigare men nu de senaste åren har antalet jobb ökat mer än Sverige i stort. Det är i om tjänstenäringar antalet jobb ökar. Antalet varsel ligger lågt ifjor men nu ökar antalet varsel främst inom industrin. Arbetsmarknaden ser positiv ut och det har aldrig varit så många sysselsatta i länet. Turismen ökar mer hos oss än i andra lön. Hotellnätterna ökar i länet 2014 säkert för att det varit kulturhuvudstad.

Framtiden då? Man ser hur många nya bilar som registrerats där det ökar i Västerbotten och fler i snitt än i riket. Beviljade bygglov ökar rejält i länet och vi ligger väldigt högt 2014. Sammantaget pekar det åt rätt håll. Bygginvesteringar driver på en positiv ekonomisk utveckling där prognosen visar att vi kommer att bygga för tio miljarder i länet nästa år.

Konjunkturläget ser bra ut i stort men mörk ut inom tillverkningsindustrin där vi är så beroende av omvärlden och den Europeiska marknaden.
Allt färre ska försörja allt fler och globaliseringen ökar konkurrensen med andre regioner. Då det gäller kompetens så har länet en lägre andel högutbildade än andra län i tekniska yrken men högre nivå i yrkesgrupper inom offentlig sektor som inom vård.

Unga kvinnor flyttar inte bara till storstäder! I länet är det två kommuner S
Där unga kvinnor flyttar ut. I Åsele och i Vilhelmina flyttar mer än 20% färre som flyttar ut än vad som flyttar in. Det ser bättre ut för de andra kommunerna i länet.

En intressant dragning där vi har mycket att fundera på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.