Politik, trist???

Vid dagens träff med riksdagsgruppen pratade vi om Decemberöverenskommelsen och hur turerna gick från det att Löfvens utlyste Extraval fram till överenskommelsen i slutet av december. För oss i centerpartiet så var alternativen till överenskommelsen sämre än att göra en överenskommelse som gör det möjligt att styra Sverige.

Man måste komma överens men man måste komma överens i rätt frågor. Vi ska vara en aktiv opposition samtidigt som vi ser till att Sverige kan styras på ett rimligt sätt fortsättningsvis även i minoritet. Under de femtio senaste åren har minoritetsregeringar styrt i alla år utom i åtta år då borgerliga regeringar regerat i majoritet. Det får vi inte glömma bort. Att då SD bröt praxis då de röstade för en Alliansbudget så bröt de praxis på samma sätt som S bröt praxis i budgetomröstningen tidigare år.

Det finns en rejäl stöttning för uppgörelsen från bl a näringslivet och människor som ser Sverige ur ett internationellt och ekonomiskt perspektiv. Sverige hör bra som land och uppgörelsen gör att det kan förbli så OM regeringen lyckas hålla i rodret.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting skriver idag så här: Sverige går bra!
”SKL bedömer att BNP växer med knappt 2 procent i år och knappt 3 procent nästa år. Den internationella konjunkturutvecklingen har medfört svag efterfrågan på svensk export, vilket dämpar tillväxten i den svenska ekonomin markant. Trots det fortsätter sysselsättning och arbetade timmar öka i god takt. Även arbetskraften växer snabbt vilket innebär att arbetslösheten envist ligger kvar på nästan 8 procent. I denna spretiga bild klarar sig skatteunderlaget förvånansvärt bra, med reala ökningar runt 2 procent i år och nästa år, främst tack vare den starka ökningen av antalet arbetade timmar. Vi har en politisk oro i Sverige men vi har ingen kris i svensk ekonomi. Men det finns en risk att investeringar låter vänta på sig vilket kan matta av jobbtillväxt och sysselsättning, vilket i sin tur påverkar skatteunderlaget och kommuner och landstings ekonomi, säger Bettina Kashefi. SKL”

Så nu blir det spännande att se hur det blir nu framöver. Kommer regeringen att hålla i och hålla ut eller kommer de tre samarbetspartierna S, Mp och V att få svårt att hålla samman?

Den som sagt att politik är trist har så fel…..

En kommentar

  1. Max Brantholm

    Blir spännande att se om konsumtionen i Sverige får någon fart. Exporten har inte varit det stora problemet utan vår egen vilja att konsumera är det som hållit arbetslösheten på höga nivåer.

    Hoppas också att den nya regeringen reagerar på att bostadsbelåningen vilken i Sverige uppgår till 70 procent av den totala låneskulden vi har. Vi kan omöjligt konsumera mera om våra inkomster går åt till att betala räntor på bostadslån som enbart gynnar finansen och inte skapar tillväxt. Eller inflation som numera är ett positivt begrepp och inte ett negativt som det var tidigare då vi hade en arbetslöshet på cirka 4 procent.

    En fråga som gäller alla partier egentligen är varför ni övergav bioenergin. Alla politiska partier var överens om att bioenergi var framtidens tillväxtfaktor. Nu står all utveckling stilla och många bioenergiföretag har fått avsluta sina verksamheter i landet. I Finland pågår en ständig utveckling inom området men inte i Sverige trots den stora politiska enigheten som rådde innan valet.

    Jag förstår att det handlar om att annan energi har blivit billigare. Brunkol är kanske den energi som är billigast men rysk gas kommer inte långt efter. Biodiesel kostar drygt 7 kronor litern medan vanlig diesel kostar cirka 5 kronor. Biodiesel går omedelbart att sätta in i åkeribranschen om den politiska viljan finns. Två kronor i mindre intäkter per liter för lastbilar är kostnaden för den miljösatsningen om man inte vill lagstifta och fördyra våra transporter.

    Jag är väl medveten om att numera har den nya regeringen ansvaret i den här frågan. Centern har profilerat sig som ett klimatvänligt parti liksom Mp. Själv har jag ett betydligt större förtroende för Centern generellt men var i all världen tog klimatpolitiken vägen för Centern Maria?

    Nu blev det två ämnen och kanske upplevs det som spretigt men jag måste erkänna att jag blev lite uppspelt när jag ser en viss samsyn centralt inom politiken. Tänker att nu kanske man kan skapa lite tillväxt och köpkraft i landet när förståelsen för varandra verkar vara på uppgående. :O)))
    Godnatt eller godmorgon kanske jag ska säga. (timmen är sen och sängen hägrar)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.