Jämtarna visar väg…

I veckan stannade jag till i Jämtland på vägen hem från huvudstaden för att jobba där några dagar. Jag är lätt imponerad av Jämtarna och deras arbete emd mat som utvecklingsmotor för hela sitt län. I torsdagskväll höll de möte i Mattmar där Livsmedelsverkets generaldirektör medverkade tillsammans med Tina Goldmann vid Ångsta Kvarn som fått slå sig blodig mot livsmedelsföreskrifterna innan hon kunde börja sälja traditionellt malet mjöl, och Jörgen Andersson vid Åre Bondgård som blev anmäld och utredd för att ha sålt opastöriserad mjölk direkt till konsumenterna.

Det jämtarna sätter fingret på är hur lagar och regler som egentligen är till för att skydda oss människor sätter käppar i hjulet för tillväxt och utveckling när reglerna går före sunt förnuft. Svenska livsmedelsregler, som ska skydda konsumenter, kan sätta käppar i hjulen när det kommer till samma konsumenters möjligheter att faktiskt köpa bra produkter som de efterfrågar nämligen lokalt producerad och hälsosam mat.
Centerpartiet i Jämtland är så tydliga med att mat är en tillväxtfaktor och att en levande landsbygd kräver aktivt lantbruk. Jag tycker att vi i Västerbotten har en hel del att lära av Jämtarna i denna fråga.

Sverige har erkänt god djurhållning och låg kemikalieanvändning. Varje bonde bidrar på olika vis med jobb och intäkter till en hel rad människor och företag. Varje konsument som väljer att köpa närproducerat, bidrar till att bevara och utveckla jobben i vår bygd. Många vill köpa mer lokalt, även med tanke på långsiktig hållbarhet, lokal självförsörjning och det riskabla oljeberoendet. Det Centerpartiet jobbar med är att reglerna måste anpassas för att göra det möjligt! Vi i Centerpartiet arbetar också för att offentliga uppköpare, exempelvis kommuner och regioner, ska kunna köpa närproducerad mat till våra barn, gamla och sjuka i skolor, på äldreboenden och sjukhus. Det går framåt i länet men det finns så mycket kvar att göra.
Dessutom vill vi ha en ursprungsmärkning av kött, chark och mejeri så att kunderna kan göra medvetna val. Detta lade vi också en partimotion om i Sveriges riksdag i höstas.
Vi gör det här för länets utveckling, för småföretagen och för alla konsumenter som vill ha sund och säker mat. Vi tror åxå att fler än vi som bor här är intresserade av den lokala maten och många jobb har skapats i min kommun de senaste åren inom lokala mat. Besöksnäringen behöver lokal mat för att en ort ska vara attraktiv för turister.

Än om jämtarna ligger före oss så finns stora möjligheter om vi tar oss an uppgiften att främja de gröna näringarna i vårt län med stöd av de regionala planerna och den finansiering som EU bidrar med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.