Uppdraget kräver!

Jag har i veckan varit på en utbildning för fullmäktigepresidier. Enligt kommunallagen så är ansvaret för oss KG Abramsson, Gunilla Prång och mig att vitalisera fullmäktige, utveckla demokratin och se till att kommunen styrs enligt lagar och regler.
Vi ska även se till att det väljs ledamöter till styrelser och nämnder och se till att revisorerna har uppdrag och en egen budget. Det mest prestigefyllda i uppdraget är att representera kommunen då fullmäktige är det högsta politiska organet i en folkvald församling.

Jag har tyckt att jag och KG skulle varva att hålla i klubban under sammanträdena för att dela lite mer på både ansvar och arbetet. Enligt lagen så går det inte förutom om ordförande är jävig eller frånvarande. Men det finns kommuner där ordföranden byts av då möten drar ut på tiden. De löser det då genom att en håller i debatten och den andra besluten. I en interpellationsdebatt kan vice ordförande gå in utan problem då det inte är ett beslutsärende.
Det är kutym att ordföranden inte deltar så aktivt i debatten samtidigt som det skulle vara att tysta politiker genom att välja dem till ordföranden. Så denna kutym har fallit mer och mer.

Då det gäller ansvaret att bredda och fördjupa demokratiarbetet så ligger ansvaret tungt på oss tre i presidiet. Nu mer än någonsin då vi har odemokratiska partier invalda i både vårt eget fullmäktige, i landsting och i riksdagen. Där finns många goda exempel på hur andra kommuner gjort i samarbete med SKL.

Som presidieledamot har du även ett ansvar att informera om läget i kommunen. (Det brukar jag försöka göra via min blogg då den når många.)

Vi har i vår kommun planerat att hålla möten inom presidiet för att diskutera fram hur väntar ansvar för det vi är valda till. Demokratiarbetet känns väsentligt likväl som vad som ska revideras och för informationen och delaktigheten med medborgarna.

Läs mer själv kring Kommunallagen och annat matnyttigt på SKL.SE

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.