Det går som tågen

För oss i Centerpartiet är det viktigt att vi förstärker kollektivtrafiken och trafiken för hela länet. Att anslutningar fungerar och att man ska kunna åka kollektivt på ett miljövänligt sätt komfortabelt. Det är en bra ide att få tvärbanan hela vägen upp till Storuman elektrifierad, då skulle trafiken bli mer punktlig och trafik från Storuman skulle gå att få till. Många pendlar idag till och från Vindeln och Vännäs och Lycksele borde kunna öka bara tågen blir mer tillförlitliga.

I veckan har jag som helt ny vice ordförande i kollektivtrafikutskottet varit med på ett möte med Norrtåg. De bjuder in politiker och tjänstemän som jobbar med kollektivtrafik till en dialog kring tågplan och de långsiktiga strategierna för den framtida tågtrafiken i regionen.

Norrtåg ägs av länstrafikbolagen och kollektivtrafikmyndigheterna i de fyra norra länen och är de som beställer och upphandlar trafiken.
Det här mötet fokuserar på den trafik som berör oss mest i Västerbotten.
Ca 140000 reser varje månad med norrtåg och det är 80 turer per dag och resandet ökar väldigt kraftigt. För de fyra norra länen ligger kostnaden idag på 90-95 miljoner.

Det har blivit väsentligt mycket bättre tillförlitlighet i tågtrafiken, både skador på tåg, spår och andra problem minskar. Det är väldigt viktigt att kunna lita på att tågen går som de ska för att människor ska vilja pendla, resa och känna sig trygga med att åka tåg. Det är ett rejält pusslande för att få trafiken att gå ihop med anslutningar och andra tågoperatörers tider.

Inga besked har kommit i frågan om finansiering av reparationer av stambanan Boden- Bastuträsk från Trafikverket och regeringen. Det är den hårdast belastade banan i hela landet som nu löper risk att stängas. Här brottas det nu politiskt för att få reparationer av banan på plats. Problemet är att godstrafik inte räknas in som persontrafik. Länsstyrelsen, Näringslivet och regionen agerar i frågan.
Vi i Centerpartiet ska göra allt vad vi kan i den här frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.