kry.se en doktor på nätet

www.kry.se är en vårdcentral på nätet där man kan få en läkare på nätet för 300 kr. Du kan träffa din doktor via mobiltelefonen, läsplattan eller datorn. Du kan söka läkare när det passar dig och du kan själv bestämma när det passar din dag att träffa läkaren. Den digitala utvecklingen tar nu steg som utmanar strukturer och invanda mönster och det är bra.

I veckan har det varit regionfullmäktige där vi fick information om vad som är på gång i länet. Magnus Rudehäll , en gammal Vilhelminabo berättade om det digitala Västerbotten. Inom 20 år kommer 50 % av alla tjänster vi har idag att bytas ut till mer digitaliserade tjänster. Idag är det ingen som köper en CD eller DD, allt blir mer och mer digitalt. Det ställer om hela produktionskedjan från tanke, idé till tjänst eller vara.

Allt blir mer och mer mobilt och uppkopplat. Vi kommer att betala utan kort och utan pengar, vi kommer att betala med mobilen. Vi i Sverige är tidigt ute och är bra på att testa nya idéer tidigt, Västerbottningarna är långt framme och vi har haft ett bra bredband sedan 1993. Det gör att vi ligger bra till.

Grejer vi har omkring oss blir allt mer uppkopplade som bilar, tvättmaskiner och tandborstar. Men varför ska det vara så? Jo förväntningar på att samhället ska lösa utmaningarna. Att få en doktor på nätet handlar ju om att få service oavsett vart jag befinner mig, I en trång förort eller mitt ute på fjället.

Ett stort problem är att barnen i skolan inte har tillgång till teknik. I Vilhelminas skolor finns inte ens en modern dator per elev, knappt en läsplatta per klassrum. Barnen har ofta tillgång till en helt annan teknik hemma än vad de har i skolan. Det ger de barn som har hem där möjligheten till digitala verktyg finns får ett stort försprång gentemot de barn som inte har den tillgången hemma. Det är inte bra.

Den regionala digitala agendan var ett arbete som Anna-Karin Hatt drev på som IT minister. Sen hon slutade har det varit mycket tyst. Inte mycket har hänt i de här frågorna men idag kommer två förslag. Kommunala servicecenter är ett förslag som presenteras där kommunerna ska se till att medborgarna ska kunna få tillgång till digitala tjänster via kommunen. Det andra förslaget är ett förslag på RUT avdrag för digitala servicetjänster. Problemet blir då att de här förslagen inte löser att barn inta har tillgång till digitala verktyg i skolan. Jag tycker man skulle ha börjat där.
Jag ställer frågan i regionfullmäktige hur vi kan mobilsera i länet för att se till att våra barn och unga får tillgång till tekniken, att lärare får kompetensutveckling och att digitala lärverktyg kan finnas på plats för att lösa utbildning på distans.

Centerpartiet lade en motion i regionfullmäktige om att ansöka om att bli pilotlän för digitala lärverktyg som hela fullmäktige ställde sig bakom. Den motionen bifölls men inget har hänt sedan dess. Här måste vi som politiker driv på med både piska och morot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.