Alla partier har ett ansvar för Norrland!

För någon vecka sedan hade Centerpartiet i Jämtland sin stämma där de valde företrädare och politisk inriktning för kommande år. De pratade också ihop sig om vad som är det viktigaste för länet. Jag gillar verkligen deras uttalande där de ställer krav inte bara på sig själva utan även på de andra riksdagsledamöterna från andra partier för att se till länets bästa. De bjuder in till ett regionalt samarbete om ett antal viktiga frågor, där de lägger de partipolitiska låsningarna åt sidan. Jämtlands har fyra riksdagsmandat där Centerpartiet tycker att de som sitter i riksdagen inte bara har ett ansvar för sitt parti och sina väljare utan att det handlar om att ta ett gemensamt ansvar för utveckling av hela länet.

De frågor som för oss Norrlänningar är särskilt viktiga oavsett politisk färg borde vi kunna mobilisera kring. Jag skulle vilja att vi kunde göra samma ansats i vårt län, inte bara kring det som nu sker kring statens närvaro utan även om att öka infrastruktursatsningarna i länet på väg, järnväg och bredband. Att växla upp trafikverkets insatser på våra vägar – glöm inte ett grusvägspaket, rusta Inlandsbanan, använda de medel för bredband som förhandlades fram av den förra regeringen. Stoppa bensin och dieselskattehöjningen då tillgång till fungerande kollektivtrafik inte finns mer än i de täta städerna. Säkra servicen på landsbygden och skapa ett ersättningssystem och lätta på statliga regelverk för post, kontanthantering, bensin och livsmedelsförsäljning så att smarta samordningar blir möjliga. Ingen ska ha 4 mil till brevlådan. Inför en stopplag mot myndighetscentralisering och se till att omlokaliseringen av statlig verksamhet till tätorterna stoppas i lag.

Det finns säkert mer att lägga till listan. Men det viktigaste är att vi faktiskt samlar oss och går i bred. Om viljan finns kan 2015 bli samarbetets år i länet, för länets skull.

2 kommentarer

  1. Gerd

    Man kan ju tycka att alliansen som hade makten i 8 år inte gjorde mycket åt de viktiga frågor som du tar upp. I opposition har de plötsligt vaknat till liv. Jag kan förstå att ni hade svårt att nå fram till den skorrande alliansregeringen som inte hade mycket till övers för Norrland. Stäng av strömmen och låt inkomsterna från skog, gruvor och framför allt att få gratis välutbildade ungdomar till storstadsregionerna stanna i Norrland så blir det nog annat ljud i skällan.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej Gerd. Det är precis det vi föreslår i vårt förslag till regionaliserade skattebaser. Vi måste bli större för att få igenom fler av ¨våra förslag efter nästa val bara..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.