Märkliga vändningar i dagens fullmäktige

En av frågorna i dagens fullmäktige är en hjärtefråga för oss Centerpartister. Ska skolorna i byarna finnas kvar eller ska de läggas ner?
Mattias Ihrström som suttit med från Centerpartiet i den grupp som utrett frågan från Centerpartiet berättar om varför Centerpartigruppen tagit ställning emot det förslag som S driver i dagens fullmäktige då det gäller skolorna. Han berättar att han varit med den grupp som jobbat med hur skolorna ska se ut i framtiden i kommunen. Mycket av det gruppen diskuterat handlar om vad man tror om framtiden, då det är ingen som vet hur framtiden ser ut.

Centerpartiet tror att skolor från förskolan till årskurs sex är den bästa skolformen för byarna. Nu ställs förslag att Latikberg ska bli en skola från förskola fram till årskurs tre. Argumentet är att det handlar om pengar och att det är bättre att spara på en skola än at dra ner i skolan på tätorten. Det är inte bara centerpartisterna som tror på skola fram till årskurs sex. Det är fler som ser meningen med att hålla skolan så gedigen som möjligt.

Vi tror inte att Vilhelminas skolor står och faller med att skära ner övergripande. Det vore mer ärligt av S att säga att de lägger ner skolan direkt istället för att skära en bit i taget. För Centerpartiet är skolan i byn ett nav som driver på och ser till att byn lever. Vi har tagit ställning för att skolan ska samordnas, men det ska vara förskola fram till årskurs sex.

Idag när debatten pågått i ära tre timmar och vi ska gå till beslut så tar ordföranden fram en lunta med enkäter. Han vill informera oss om att det kommit in enktesva från elever och föräldrar i Latikberg på en enkät där det står att den ska besvaras så att kommunfullmäktige hinner ta svaren i akt inför beslutet om besparingar! E…what! Jag känner mig lätt konfys och begär ordet och säger att om föräldrar fått en enkät där de tror sig skicka svaren till oss i fullmäktige så måste vi ta det i beaktan, Så jag begär en ajournering av mötet. Det betyder att fullmäktige stoppas så att vi kan prata ihop oss i partierna. Vi tycker det är märkligt att ordförande inte berättat om dessa enkäter innan vi debatterade, att inte ens vårt oppositionsråd fått se dem då de kom in redan i fredags och att de inte sammanställts så att vi kunnat få se dem innan fullmäktigemötet startade imorse. Märkligt hanterat av ordföranden.

När vi började fullmäktigemötet igen begär Åke ordet och säger att S föreslår att ärendet återremitteras. Oväntat, men bra. Han använder ungefär samma argument som jag om att demokratin förfaras om föräldrar tror att de haft möjlighet att föra fram sina synpunkter och sen förs de inte fram.

Det som bekymrar mig i detta är att nu flyttas hela processen fram tills i juni. Jag tror inte att S kommer att ändra sig utan det enda som kommer att ske är att barn, föräldrar och lärare får vänta och vänta och vara osäkra på hur skolan ser ut när höstterminen ska igång.

Ett märkligt hanterande och ett bra beslut att ta in synpunkterna samtidigt som det ger en än längre väntan på besked för alla som berörs. Vill du se vad som hände så finns webbsändningen på www.vilhelmina.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.