Landsbygdsfrågan är inte fördigdebatterad

Igår var det debatt i SVT direktsänd från Umeå. Det var meningen att jag skulle vara där men planerna ändrades. Statliga verk, bredband som knappt fungerar, service, vård, lokalt självstyre, regionaliserade skattebaser, trygghetslarm och mycket annat var i fokus i landsbygdsdebatten. Vi som har följt utvecklingen både i landet och i politiken kände igen oss i det som debatterades, Inte mycket nytt. Terese Bengart som ny Hela Sverige ska leva direktör gjorde en mycket bra insats, hon vet ju själv hur det ser ut då hon varit kommunalråd i Ragunda. Det jag snappade upp som en ny grej var att landsbygdsministern som i vanliga fall inte har så mycket att komma med sa att han ser samarbeten med andra partier som viktigt. Det var ju nytt med problemet är ju att S samarbetar med partier som har en helt annan ide om landsbyden och som ser centralisering som en viktig del i sin ideologi.

Eskil sa att han gärna samarbetar med att problemet är att S har medlöpare i sin regering med helt andra syften, dessa är värre än vargarna för den svenska landsbygden. Kraftfullt sagt av Eskil men han har ju rätt. Landsbygdens största hot är partier som inte ser eller förstår vikten av att hela landet levererar, bidrar och utvecklas. M företrädaren säger i debatten att landsbygden ska lösa sina egna problem. Detta visar att Moderaterna inte förstår frågan. Några av frågorna som lyfts som service, statliga verk och finansiering har Centerpartiet svar på som C förslaget om regionaliserade skattebaser som lyfts som en del av räddningen.

En bra debatt där Lyckseleborna gör en väldigt bra insats då det gäller den statliga närvaron i landet. Deras arbete gör det svårt för landsbygdsministern att krypa ur ansvaret. Han lär nog få ta en match med Magdalena Andersson som är ansvarig minister. Hon har inte lagt så mycket som två strån i kors då det gäller de statliga verkens lokalisering. Så jag önskar Bucht lycka till i det interna arbetet och tackar alla som driver på opinionen vidare. Frågan om den svenska landsbygden är inte färdigdebatterad!

3 kommentarer

  1. Oscar

    Det här ämnet, kan man ha debatt om ofta, minst en gång i månaden, tycker jag.
    Hoppas att även du får vara med någon gång.

  2. Östen Stenlund

    Varför är det så märkvärdigt om man vill producera livsmedel i liten skala i Sverige? Folk som besökt alpländer har beskrivit att där är helt andra förutsättningar. Alla är ju med i EU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.