Lika långt till BB från Umeå som från Vilhelmina!

Nu är det dax att mobilisera för nästa centralisering. Stoppa sommarstängningen av Lycksele BB heter en grupp på Facebook som gör det! De mobiliserar på samma sätt som den grupp som mobiliserade mot flytten av Skattekontoret med Malin Ackerman i spetsen, mot det förslag som Landstinget nu för fram om att stänga i Lycksele för att personalen där ska jobba i Umeå.

Det är 110 barn som ska födas under sommaren i inlandet. Det vore förödande för dessa mammor och pappor med så stora avstånd till BB. Det är redan idag de som har 35 mil till Lycksele. Det måste gå att köra från Umeå till Lycksele för att föda sitt barn. Det är 12 mil.

Alla har rätt till en jämlik vård i vårt län. Vi måste stå upp för den rätten även för blivande föräldrar i inlandet! Så gå med i gruppen som mobiliserar.

4 kommentarer

  1. Lena

    Vad jag förstår är det ju bristen på barnmorskor som gör att man stänger . Det är ju kris både på LT och hos kommuner på sommarvikarier och personal överhuvudtaget . läste att man ska dra ner ytterligare då LT ska spara x antal miljoner .Nu får det vara NOG ,,,, nog måste man väl nu begripa att man måste sluta lägga x antal miljoner på icke vård , typ Region Vb , Norrlandsoperan m.m

  2. Jocke

    Det är ju bara ett enda parti som verkligen anstränger sig för att vården i inlandet skall hållas på en dräglig nivå och det är Arbetarpartiet i Umeå. Övriga partier är högst oansvariga. Har man inte ens backat upp Arbetarpartiet i deras strid mot borttagandet av ambulanser som är en fråga om liv och DÖD så är det högst patetiskt att använda ordet förödande för att BB i Lycksele har sommarstängt några veckor.

    Att stänga ner kostsamma Region VB är ett bra sätt att stärka vården i Västerbotten, läs nedan.

    http://arbetartidningen.se/2014/10/region-vasterbotten-en-byrakrati-for-byrakraternas-skull/

  3. Östen Stenlund

    Det är bra att folket i inlandet börjar säga ifrån, men det måste till hårda tag som i Dorotea exempelvis. Makten sitter som vi vet i storstadsregionen. Vad det gäller barnafödande måste det vara lättare för Umeå-regionens blivande mammor att åka till Lycksele och behålla bemanningen i här. Vidare har man bra tillgång av ambulanser och andra hjälpmedel som redan flyttats till Umeå. Varför är det så viktigt att driva den här segregering från makthavarna?
    Vi i inlandet och fjälltrakterna ska läsa på vår historia minst 200 år bakåt i tiden och jag är säker på att man inser hur nödvändigt det är att sätta ner foten och sluta bocka och buga.

  4. Nettan

    Det är länge sedan vi upptäckte att vägen från Umeå till Åsele, V-mina och Dorotea är mycket längre än den motsatta. För om det någon konferens / utbildning i inlandet så startar det ett par timmar senare och blir gärna en eller 2 övernattningar – ”för att det är så långt”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.