Att krympa en bygd!

Vid dagens fullmäktige var ärenden kring byskolorna i kommunen uppe. Svåra frågor att hantera då skolan är så enormt viktig för en bygd.

Mattias Ihrström, Centerpartist som suttit i den grupp som berett frågan, för fram vår politik, att vi vill att hela kommunen ska ha förutsättningar så krävs det att kommunen också ser hela kommunen. Latikbergs skola föreslås av majoriteten att bli en skola för förskola upp till årskurs 3. Centerpartiet föreslår att lokalerna ska samordnas men att alla elever upp till årskurs 6 ska vara kvar i Latikberg.

Vi tycker att kommunfullmäktige ska ta fram en långsiktig plan för byarna och de olika kommundelarna där byarna involveras. Att tillsammans se på alla möjligheter och prata ihop sig om hur framtiden ter sig är viktigt för hela kommunen och alla dess delar. Det handlarinte bara om skolan utan det handlar om helheten, företagen, föreningarna, servicen som hemtjänst och hemsändning av livsmedel tex.

En attraktiv kommun är där människor vill bo. I min hemby och där jag gick i skolan finns det tex. inga tomma hus, där vill människor bo. Det är vackert, trevligt och nära viktiga värden som natur och friluftsliv.

Det är klart att människor även vill ha service men idag kan man få service i många fall via ett bra internet. Men service i form av skola och äldreomsorg går inte att få via nätet, den behövs fysiskt på plats.

Om man inventerar och tänker tillsammans med de som bor och verkar i en bygd kanske man kommer fram till bra lösningar. Vi tror man hade kommit framåt på ett bättre sätt om man verkligen satt sig ner tillsammans och funderat på vilka alternativ som varit rimliga. Latikberg har enligt kommunalrådet till hösten bara 5 elever i årskurserna 4-6. Det är få för att få, så nånting måste till om den skolan ska leva på sikt. Vi tror att det bästa varit att behålla förskolan till årskurs 6 och lagt tid på att samla bygden i dialog.

Vi fick nu inte igenom våra förslag utan majoriteten drev igenom att Latikberg ska bli en F-årskurs 3 skola och att det inte ska göras några planer för byarna långsiktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.