Gör det billigare att anställa så blir det fler jobb!

Gör det billigare att anställa så blir det fler jobb!
Så säger Helena Lindahl Riksdagsledamot och ledamot i Näringsutskottet.

Under Nolia veckan så har Centerpartiet arrangerat tre seminarier. Ett om jobben, ett om migration och ett om framtidens drivmedel för våra bilar. I tisdags hade vi Ida Oderstål, Torbjörn Halvardsson från Företagarna och Helena Lindahl från riksdagens näringsutskott som diskuterade med publiken om vad som krävs för jobben i länet. Jag antecknade ner och tänkte att ni skulle få ta del av deras klokskap.

Idag vill bankerna inte låna ut pengar och inte heller ta emot pangar. Bankerna stänger ner kontoren och företag har svårt att kunna sätta in sina pengar.

I Norrland finns Norrlandsfonden, Kreditgarantiföreningen och Inlandsinnovation. Regeringen ser nu över riskkapitalfonderna i landet och vi får se vad som då händer. Helena är orolig för hur det kommer att se ut för Norra Sverige om man drar in pengar som idag finns avsatta för Norra Sverige. Utredaren har lagt ett förslag att smeta ut dessa pengar över hela landet. Hur går det då för företagen i Norrland?

Om man förändrar så bör pengarna finnas kvar och att man resonerar om hur pengarna ska kunna användas på ett mer effektivt sätt. Inte bara dra in dem.

Det är svårt att få finansiering till tjänsteföretag där man investerar i något som inte är fysiskt.

Under Almedalen presenterade Centerpartiet ett förslag att ta bort arbetsgivaravgiften för den första person ett företag anställer under två år. Centerpartiet tror att många småföretag skulle våga anställa om kostnaderna skulle minska för att anställa.

En viktig fråga för Västerbotten är kilometerskatten som slår hårt mot åkerinäringen i Norra Sverige. Vad vinner man på detta? 30 % av biomassan kommer inte bli lönsam att ta ut tex. Man borde istället ge morötter för de som ställer om och blir mer miljömässiga.

Då det gäller Rot och Rut så är Gällivare som använder dessa tjänster mest procentuellt. Idag används Rut och Rot av alla människor. Dessutom får Många nyanlända får sitt första jobb i dessa näringar.

Lagen om valfrihet har gjort att många kvinnor inom offentlig sektor kan välja mellan olika arbetsgivare. Det utvecklar branschen och ger bättre villkor för de som jobbar.

Visita säger att turismen ökar i hela världen. Där genereras mycket pengar. Där har vi mycket att göra i länet. Fjälldalarnas utveckling måste stärkas och vi måste få bättre infrastruktur för att människor ska kunna besöka hela vårt län.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.