Kraft och lust att vrida skutan mot en ljusare horisont

Träffade en företagare idag som frågade hur det egentligen var ställt i kommunen. Hen upplevde att politiken tappat sugen och framtidstron, att det inte fanns någon styrning eller någon kraft från de ansvariga i politiken. Jag kände mig träffad som en oppositionspolitiker då även vi i opposition legat lågt med kommunikationen ut mot medborgarna på vad vi ser, tror på och vill göra.

Allt fokus har legat på hur i all fridens dagar vi ska kunna komma ikapp ekonomiskt då kommunen verkligen blöder. Vi vill verkligen ta vårt ansvar och följa de rekommendationer som SKL gav oss i början av året.

Ett underskott har sedan dess skenat från ett tiotal miljoner till nånstans runt 30 miljoner minus. Det som är värst är att alla jag träffat som är anställda inom kommunen upplever en uppgivenhet då de ser stora behov av både investeringar i nya fordon, datorer till skolelever, boenden till äldre, aktiviteter för unga och stora behov av omsorg och stöd till både äldre och yngre. De jag pratat med ser stora behov och upplever att politiken inte tar dessa behov på allvar.

Svenskt Näringslivs ranking som visar att vi ligger i botten för femte året i rad, en av de fem sämsta av landets samtliga 290 kommuner. Det en viktig fråga som vi måste ta på allvar och förstå att den säger något viktigt om vår kommun. Vi måste ha en plan för hur vi ska jobba för att företagare ska känna att vi drar åt samma håll, att vi vill varandras bästa och att vi hjälps åt.

Nästa måndag har vi både gruppmöte inför kommunfullmäktige och medlemsmöte och ska prata om ekonomin.
Vad tycker du som läser denna blogg är det viktigaste vi kan göra både för att få ekonomin i balans men främst för att återfå kraften och lusten att utveckla och göra gott för vår kommun?

Jag får ibland kritik när jag skriver mina bloggar om det jag ser i min kommun och de brister jag ser i den förda politiken. Att jag svartmålar min kommun. Det vill jag verkligen inte göra samtidigt som jag måste ge min bild av det jag ser, det vi som parti vill och att det finns ett alternativt sätt att styr en kommun. Samtidigt försöker jag att lyfta in allt det positiva som händer där vi har enormt många starka, kloka, duktiga ,driftiga och engagerade människor i vår kommun. Tänk bara allt det frivilligarbete som nu görs för våra flyktingar och asylsökande. Eller så mycket reportaget om Sara Idenfors och Västerbottenssåpan i SJ,s egen tidning Kupé, eller reportaget om Martin Bergman och Vilhelmina Gårdsbutik i veckans Buffé, betyder för hela vår kommun. Eller det som händer i våra fjälldalar. Det finns så mycket gott att visa fram.

Centerapartiet tror på jobben och de små företagen som bas för välfärden. 4 av 5 jobb skapas i små företag! Arbetstillfällen genererar resurser till skola, vård och omsorg. Vilhelmina kommun behöver rättvisa villkor och spridning av jobbskapande uppdrag.

Vi vill att hela kommunen ska leva. Landsbygden utarmas på service, skolor vård och omsorg hotas. Butiker och mackar har svårt att överleva. Trots detta visar otaliga rapporter att fler vill leva på landsbygden!

Centerpartiet tror på Öppenhet. Vi som idag är i opposition upplever att informationen inte delges oss. Öppenhet och transparens är därför det viktigaste målet att nå för oss som politiskt demokratiskt parti.

Vi tycker att de rekommendationer vi fått från SKL, Sveriges kommuner och landstings experter på kommunekonomi måste tas på allvar och genomdrivas även om det blir tufft. Det är vårt främsta prio för att få en hållbar ekonomi och en kommun som kan investera och satsa på framtidstro i vår fina kommun för både medborgare, företagare och besökare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.