En dag i vårdens tjänst….

Idag var det hälso och sjukvårdsnämnd. Samma tema idag som hemma i Vilhelmina igår, en knagglig ekonomi likväl i landstinget som i kommunen. 136 miljoner minus so far! Samtidigt har landstinget klarat av att producera nästan all vård som man planerat, produktionen har bara minskat med 2,9 %. Det betyder att man jobbat som illrar. I sommar har man klarat av belastningen trots det var klart färre vårdplatser. Problemet ligger generellt i långa köer som det varit en lång tid, främst till barn och ungdomspsykiatrin. Alldeles för många stafettläkare och stora ekonomiska underskott i de flesta verksamheter. 118 fler personal jmf med i fjol. 5% mer i lönekostnad jmf med i fjol.

Vi hade en intressant dragning av företaget helseplan som gick igenom hur man kan göra bemanningsscheman som gör att man kan hålla budget utifrån den verksamhet man har och de behov som finns.
Det bygger på två olika modeller där man antingen har ett givet schema eller att personalen har bufferten, väljer själv arbetstider och hur man tillåter överlappningstid. Man följer upp bemanningen mot den ekonomiska uppföljningen månadsvis. Time care systemet har kontrollfunktioner som inte används riktigt då det inte riktigt stämmer med behoven. De som kan och använder det gillar det. Det krävs en kultur i att ta gemensamt ansvar om arvetstidsmodellerna ska fungera.
Båda modellerna fungerar om gruppen och ledarskapet fungerar.

Vi fick sedan en dragning från neuropsykiatriska teamet som jobbar med frågeställningar där det finns många olika problem och diagnoser. Autism, ADHD och liknande. Hälso och sjukvårdsnämnden lade mer pengar till deras arbete då köerna var så enormt stora. Ett viktigt arbete som gör att fler människor i länet får den hjälp de behöver för att få sin vardag att fungera. Ett tydligt samarbete finns med psykiatrin och habiliteringen. Ett viktigt och bra jobb. Vår kompis Sven-Oliv Edvinsson var med och presenterade det jobb som görs.

En intressant arbete är när psykiatrin ska uppdatera sina lokaler tillsammans med Philips. Former, färger, ljus och ljud, upplevelser, träning, aktivitet och retreat inbyggda tekniskt i lokalerna. Blir spännande att se.

Det finns så mycket att diskutera då det gäller sjukvården. Jag skulle vilja att de som jobbar med att styra primärvården och vi som styr sjukhusvården träffades mer. Känner att det finns mycket mer att både samsas om och göra.,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.