Att anställa är inte lätt

I veckan hade centerpartiet en motion om att ta tillvara de som kommer till vårt land och se till att vi tar tillvara på den kompetens som många kommer med. Ungefär hälften av de som kommer idag har högre utbildning. EwaMay Karlsson, som är Centerpartiets gruppledare i fullmäktige, berättade att hon frågade den Canadensiska ambassadören om vad de gjorde i Canada som gör att de är så bra på att anställa nyanlända. Svaret var att de hälsade nyanlända välkomna och var tydliga med att de var välkomna.

Mycket görs idag från landstinget och kommunerna men det är ändå svårt att få folk att komma in. Landstinget har stora behov av utbildad personal främst läkare, sjuksköterskor och specialister inom olika områden.
Kostnaderna för hyrläkare är den största utgiften för många verksamheter.
Det finns inte utbildat folk helt enkelt.

I ett landsting söderöver så åkte personal ut till flyktingarna och frågade vilka jobb de hade haft innan de kom till Sverige. Flera visade sig vara välutbildade specialister inom vårddyrken. Det kanske inte är svårare än så att någon åker ut och ställer frågan för att få människor in i systemet av validering av kunskaper så att de snabbt kan komma in i jobb.

Ett enigt landstingsfullmäktige visade på vikten av att ta emot människor till vårt län med öppna armar och med tillförsikt om att alla behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.