Tillbaka till trettiotalet….

Igår infördes gränskontroller i Sverige, någonting som vi inte sett sedan kriget. Jag tycker det är förfärligt på många sätt, främst det mänskliga men även för hur bilden av Sverige som ett öppet, fritt och humanitärt land så över en natt kan vridas åt ett annat håll.

Samtidigt är jag inte naiv utan naturligtvis ser jag de problem som den enorma utmaningen för med sig. Det är klart att det är svårt, tufft och tungsamt när så många människor kommer under så kort tid. Men det går! Ingen ska slå i mig att vi står vid någon sorts gräns för vad vi klarar. Har någon av er som läser min blogg varit tvungen att ändra på något i ert liv pga flyktingkatastrofen? Ja möjligtvis de som jobbar i kommunerna och i landstingens verksamheter där påfrestningen är stor. Men ni andra?

Centerpartiet är det enda partiet som vågar stå upp för det som är rätt, de andra hukar även om en och annan Socialdemokrat som Jens Orback vågar stå med rak rygg i TV och säga sanningar.

Igår så presenterade vi förslag som vi hoppas regeringen tar till sig för att öka på integrationen att gå i snabbare takt. Basen i förslagen är att de som söker asyl ska få jobba i Sverige direkt och att de själva får ansvar för att hitta boende. Det tredje förslaget är att ensamkommande över 15 år ska kunna placeras på vanliga asylboenden. Idag är det under 18 år placerade i HVB hem vilket är kostsamt och svårt då platserna inte räcker till. Vi tycker att det är orimligt att de ska placeras på platser som kostar 2 000 kronor per dag och som egentligen är utformade för att hantera ungdomar med mycket svåra sociala problem.

De som kommit hit är initiativrika människor som lyckats ta sig hela vägen hit. De är starka människor vana att klara sig själva, som riskerat allt för att rädda sina liv. Vi ska ta tillvara deras kunskap, kraft och kompetens och inte låta den försvinna i eviga väntetider på ett trångt asylboende.

En kommentar

  1. Mange

    Man behöver inte vara trollkarl för att se att det ni vill inte kommer att funka fast ni sätter upp illusioner att det gör.
    Vi börjar med gränskontrollerna.. nä men oj vi är tvungna att kolla legitimation på dom som ska komma in i landet, detta har inte behövts ifall resten av EU följt dom avtal som är skrivna, men inget annat land gör det så efter många om o men så måste vi göra nått för att resten av EU ska börja lyssna.

    Sen vill ja se ärliga siffror på hur många är det som ”verkligen” flyr, och vilka flyttar för att söka lyckan i ett annat land ?

    Ta till vara på deras kunskap ?? just de då var vi där igen. Av alla som kommer så är det typ 10% max som har en utbildning som är högre än högstadiet och i vissa fall hela vägen till gymnasienivå.. Vi börjar med att 1: dom ska lära sig svenska ?!? 2: dom ska ”bevisa” att dom har den utbildning dom säger att dom har 3: dom ska få ett jobb OSV …..
    Fram tills dom har dessa saker så kommer dom kosta samhället en massa pengar (bidrag) vilket kommer få andra konsekvenser tex vår välfärd, skola vård osv.

    Sen säger du att HVB hem är för dom som har svåra sociala problem… dessa barn har flytt från krig, dom har sett döden i vitögat.. du tror inte dom behöver prata med nån om det ?

    Men nu ska jag inte vara sån, C är det ända parti som är kvar i alliansen som håller kvar där er förra ledare ”Fredrik R” lämnade av det.
    Och när man läser hans bok ”Det sovande folket” så förstår man hans sätt att agera när det kommer till välfärd… han ville rasera den, är ni kvar där ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.